KIJEV O TRAJNOM REŠENJU SUKOBA U UKRAJINI: Mora da stvori realnost u kojoj će novi rat biti nemoguć

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 06. 2024. u 15:08

UKRAJINSKI ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Ukrajina ne treba samo da obnovi granice i da Rusiju pozove na odgovornost, već da stvori realnost u kojoj će novi rat biti nemoguć.

КИЈЕВ О ТРАЈНОМ РЕШЕЊУ СУКОБА У УКРАЈИНИ: Мора да створи реалност у којој ће нови рат бити немогућ

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

- Kao što znamo iz naše novije istorije, kao i iz istorije drugih krajeva, mir bez pravde vodi u novi rat. Dakle, cilj nije samo da se okonča rat, već da se stvori stvarnost, u kojoj će mir biti pravedan i trajan, a novi rat će postati nemoguć - poručio je Kuleba na panel diskusiji na Dubrovnik forumu u Hrvatskoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

U tom kontekstu, Kuleba je ukazao na ključnu ulogu Samita mira i istakao da će nastaviti da sarađuje sa zemljama iz svih delova sveta na pronalaženju rešenja koja će omogućiti uspostavljanje pravednog mira.

Prema njegovim rečima, Samit mira u Švajcarskoj okupio je zemlje iz celog sveta i pokazao da sve dele nešto zajedničko. 

- To nešto je Povelja UN, principi međunarodnog prava i potrebe poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja. A kada vidimo da su sve ove zemlje spremne da budu zajedno i da deluju, to svakako podstiče uverenje da je pravedan i trajan mir moguć - istakao je Kuleba.

Kako je istakao, put ka pravednom i trajnom miru nije lak, ali nema alternative.

On je rekao da svet mora da izbriše linije koje su povukli drugi kako bi obezbedio poštovanje principa koji nam svima omogućavaju da živimo i napredujemo.

- Postoje stvari koje nas sve ujedinjuju i brišu te razlike. To je želja da živimo u miru i da se razvijamo. Za Ukrajinu je to mir i obnova, što je, naravno, preduslov za razvoj - primetio je Kuleba.

U Hrvatskoj se 28. i 29. juna održava 17. Dubrovnik forum koji je podeljen na niz panela, na kojima će se razgovarati o NATO-u, razminiranju Ukrajine, boljem povezivanju zapada i globalnog juga, inicijativi Tri mora, bezbednosti lanaca snabdevanja, budućnosti Europe, zapadnom Balkanu i Africi i drugim temama.

 

BONUS VIDEO: RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU - Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024