HAOS U NAJAVI: Kongres odobrio mere koje je predložio Milei

Tanjug

28. 06. 2024. u 18:51

ARGENTINSKI Kongres danas je odobrio mere ekonomske reforme koje je predložio predsednik Havijer Milej.

ХАОС У НАЈАВИ: Конгрес одобрио мере које је предложио Милеи

Foto Tanjug/AP

To označava prvu veliku pobedu u zakonodavstvu za Mileja, nešto više od šest meseci nakon njegovog stupanja na dužnost, prenela je agencija Rojters.

Završne rasprave u vezi sa Milejevim predlogom zakona o primarnoj reformi počele su u četvrtak u Predstavničkom domu Kongresa.

Uz već obezbeđeno prvobitno odobrenje mera, fokus debate je bio na usaglašavanju konačnih detalja pre nego što one postanu zakon.

Set mera, koje pružaju podsticaje za ulaganja, bavi se privatizacijom niza državnih subjekata i porezima, a ostvariće neke od glavnih ciljeva koje je Milej postavio.

On je obećao da će uzdrmati i pokrenuti problematičnu ekonomiju zemlje.

U objavi na društvenim mrežama, argentinska vlada je proslavila usvajanje ekonomskih reformi, kritikujući opoziciju za odlaganje projekta mesecima.

Dva zakona su značajno izmenjena u odnosu na prvobitni nacrt vlade koja je tako pokušala da pridobije saveznike u Kongresu.

Vladajuća stranka će moći da dobije odobreni okvir što joj omogućava da sprovede mere koje smatra neophodnim da bi obnovila argentinsku ekonomiju.

Milej, koji je nasledio trocifrenu inflaciju, negativne neto devizne rezerve i nered u sferi ekonomije, snažno se fokusirao na dovođenje državnih finansija u red, uz strogu štednju i postigao uspeh u određenim segmentima.

Podsećamo, u poslednjih nekoliko meseci stavovnici Buenos Airesa nekoliko puta su izražavali svoje nezadovoljstvo na ulicama, povodom predloga Mileia.

BONUS VIDEO: DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA SRBIJU NA EURO 2024 IGRAO DVOJNIK NAŠEG ASA?! Italijanska Gazeta delo sport uzdrmala tabor orlova!