RUSI OBORILI DVA MIG-29: Ukrajinski lovci-bombarderi neutralisani u jednom danu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 06. 2024. u 18:30

KAKO je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, njihovi sistemi protivvazdušne odbrane su nedavno oborili dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 u poslednja 24 sata.

РУСИ ОБОРИЛИ ДВА МИГ-29: Украјински ловци-бомбардери неутралисани у једном дану (ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug


Pored toga, započeli su letove borbene vazdušne patrole [CAP] koristeći lovce Su-35. Ovi napredni avioni su odlični u otkrivanju ciljeva na velikim i malim visinama, savršeno usklađeni sa tipičnim obrascima leta ukrajinskih pilota. Ovaj potez usledio je nakon uspešnog vazdušnog napada MiG-29 ukrajinskog vazduhoplovstva na ruske položaje u Belgorodu.

Nedavni izveštaji pokazuju da su ruske oružane snage započele napad velikih razmera korišćenjem preciznog oružja dugog dometa, uključujući hipersonične rakete i bespilotne letelice Kinžal, gađajući ukrajinske aerodrome. Primarni cilj ove operacije je eliminisanje objekata u kojima se nalaze lovci ili bombarderi ukrajinskog vazduhoplovstva, koji zbog svoje male veličine mogu da izvode samo ograničene udare.

ISTA PORUKA

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je 2. juna ove godine objavilo obaranje dva lovca MiG-29. Ukrajinski avioni su gađani ruskim protivvazdušnim sistemima.

Prema Njuzviku, „ruske snage su tokom proteklog dana oborile dva ukrajinska borbena aviona MiG-29, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane, ubrzo nakon što je Kijev izvestio o nizu gubitaka neprijateljskih aviona nad zemljom razorenom ratom“.

Važno je napomenuti da najava odražava onu od danas (27. juna). Međutim, ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, s obzirom na to da rusko Ministarstvo odbrane često koristi standardizovani tekst i u početku ne daje opširne detalje, iako tvrdi da to čini u kasnijoj fazi. Bulgarianmilitary.com nije nezavisno verifikovao izveštaje ni od 2. ni od 27. juna.

 

Foto: Printscreen Yutube


MIG-29 U AKCIJI

Nedavni izveštaji iz Ukrajine ukazuju da je MiG-29 izveo visokorizičan napad koristeći francuske AASM-250 bombe na ultra malim visinama iznad Belgorodske oblasti.

Ukrajinski pilot je manevrisao složenim zaranjanjem da postavi dve bombe dok je leteo izuzetno nisko, sa ciljem da izbegne ruske protivvazdušne rakete u blizini linije fronta.

Nakon puštanja bombi, pilot je izvršio oštar uspon kako bi smanjio rizik od presretanja ruskih sistema PVO. U međuvremenu, bombe od 250 kilograma samostalno su se kretale ka svom cilju koristeći satelitske koordinate.

Video snimak otkriva štetu nanetu zgradi koja je služila kao komandni centar za motorizovani streljački puk ruskih oružanih snaga. Ruska vojska je ranije pokazala kako AASM bomba može da pogodi sa izuzetnom preciznošću, dolazeći u kratkom dometu naznačene mete.

Foto Tanjug/AP



OČEKUJE SE F-16

Ukrajinska flota, koja je ostala iz sovjetske ere, provela je više od dve godine boreći se sa superiornijim i brojnijim ruskim avionima. Do kraja 2023. godine, ukrajinske vazduhoplovne snage su imale oko 24 borbena aviona MiG-29, poznatih pod kodnim imenom NATO-a Fulcrum, kako je izvestio Međunarodni institut za strateške studije sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Ukrajina već duže vreme traži borbene avione zapadne proizvodnje F-16 da nadoknade svoje gubitke i povećaju svoje sposobnosti. Nekoliko saveznika se obavezalo da će snabdevati ove napredne avione prošle godine.

Tačno vreme kada će Ukrajina rasporediti avione kompanije Lokid Martin ostaje neizvesno i podložno je promenama. Međutim, očekuje se da stignu u narednim nedeljama.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ZNAM NI GDE DA GA SAHRANIMO Otac vehabije koji je upucao žandarma - Vaspitavali smo ga i trudili se, vrbovali su mi dete i oteli ga