ORTODOKSNI JEVREJI NEĆE U VOJSKU: LJuti zbog odluke o obaveznom služenju roka - blokirali auto-put (FOTO)

Tanjug

28. 06. 2024. u 14:00

ULTRAORTODOKSNI Jevreji blokirali su danas auto-put u gradu Bnei Braku nadomak Tel Aviva protestujući zbog odluke vlade o obaveznom služenju vojnog roka, preneli su izraelski mediji.

ОРТОДОКСНИ ЈЕВРЕЈИ НЕЋЕ У ВОЈСКУ: Љути због одлуке о обавезном служењу рока - блокирали ауто-пут (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Stotine muškaraca, ultraortodoksnih Jevreja blokirale su na dva sata glavnu saobraćajnicu u centralnom Izraelu nezdovoljni nedavnom odlukom Vrhovnog suda Izraela kojom se nalaže obavezno služenje vojnog roka za mlade ultraortodoksne Jevreje, prenosi AP.

Izveštač američke agencije preneo je da su demonstranti sedeli i ležali po auto-putu dok su ih policajci podizali i odvodili.

- Svi smo ovde došli sa jednim ciljem i zastupamo stav celokupne ortodoksne javnosti. Radije ćemo ići u zatvor nego u vojsku - rekao je jedan demonstrant.

Vrhovni sud Izraela je proteklog vikenda naredio vladi da počne da regrutuje ultraortodoksne Jevreje, navodeći da je vojna služba obavezna za većinu jevrejskih muškaraca i žena u Izraelu.

Prema pisanju AP ova odluka bi mogla dovesti do pada vlade premijera Benjamina Netanjahua s obzirom na to da se ultraortodoksne stranke i njihovi sledbenici protive bilo kakvim sistemskim promenama.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu