VAŽNA ODLUKA EU: Ovi ljudi će voditi glavne institucije

Tanjug

27. 06. 2024. u 23:55

LIDERI EU izabrali su večeras bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, saopštio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

ВАЖНА ОДЛУКА ЕУ: Ови људи ће водити главне институције

Foto: Goran Čvorović

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.

"Evropski savet predložio je Fon der Lajen za kandidata za predsednika Evropske komisije", naveo je Mišel na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Mišel je u odvojenoj objavi naveo da je Evropski savet izabrao Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

"Evropski savet izabrao je Antonija Koštu za novog predsednika Evropskog saveta", naveo je Mišel. Lideri EU odlučivali su večeras o paketu vodećih funkcija, oko kojeg su se ranije dogovorile tri političke grupacije u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD