RUTE: Očekujem da će funkcije u EU biti raspodeljene prema dogovoru tri grupe

Tanjug

27. 06. 2024. u 16:15

ODLAZEĆI holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da očekuje da će dogovor lidera EU o raspodeli vodećih funkcija biti onakav kako su se dogovorile tri političke grupacije u Evropskom parlamentu.

РУТЕ: Очекујем да ће функције у ЕУ бити расподељене према договору три групе

Foto: Profimedia

- Očekujem debate, ali su se tri centrističke političke porodice dogovorile. Mislim da će dogovor biti takav, ali to ćemo morati da vidimo - rekao je Rute novinarima po dolasku na samit lidera EU u Briselu.

On je dodao da je ponosan što je izabran za novog generalnog sekretara NATO-a.

Tokom samita lidera EU u Briselu očekuje se da će šefovi država ili vlada zemalja članica EU doneti odluku o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama nakon izbora za Evropski parlament.

Lideri EU bi tokom samita trebalo da odluče ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će doći na čelo Evropskog saveta, ali i ko će naslediti Španca Žozepa Borelja na mestu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Do sastanka dolazi nakon što su pregovarači iz tri grupacije u Evropskom parlamentu - Evropske narodne partije, socijaldemokrata i liberala dogovorili da nominuju aktuelnu predsednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta bude predsednik Evropskog saveta, dok bi premijerki Estonije Kaji Kalas trebalo da pripadne mesto šefa evropske diplomatije.  

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!