TRAMP PROTIV BAJDENA: Oči svetske javnosti uperene u debatu američkih predsedničkih kandidata - uvedena i nova pravila

Novosti online

27. 06. 2024. u 14:13

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp suočiće se sutra u 3 sata ujutru po našem vremenu na prvoj od dve predsedničke debate, u Atlanti. Prema anketama, oni imaju gotovo podjednaku podršku birača. Tramp i Bajden raspravljaće o ekonomiji, ratovima, ali i imigraciji i budućnosti demokratije. Kao dva najstarija predsednička kandidata u istoriji Amerike, i godine će zasigurno biti izborno pitanje.

ТРАМП ПРОТИВ БАЈДЕНА: Очи светске јавности уперене у дебату америчких председничких кандидата - уведена и нова правила

Tanjug

Glasači u SAD tokom 90 minuta na Si-En-Enu moći će da vide u kakvoj su mentalnoj, ali i fizičkoj snazi 81-godišnji kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden i njegov 78-godišnji rival iz Republikanske stranke Donald Tramp, s obzirom na to da su zbog godina zabrinuti za obojicu, prenosi Bi-Bi-Si.

Politiko piše da baš kao i 2016. i 2020. godine, birači koji imaju negativan stav prema demokratskim i republikanskim kandidatima sada se blago naginju ka Trampu. Pojedine ankete pokazuju da glasači više veruju Trampu u većini pitanja, ali su više zabrinuti zbog Trampovog temperamenta nego zbog Bajdenovih godina.

Politiko podseća da su Bajden i Tramp najmanje voljeni predsednički kandidati velikih partija u poslednje tri decenije i da za svakog četvrtog američkog birača debata bi mogla da posluži kao mesto za donošenje konačne odluke. 

Bajdenovi savetnici su debatu postavili kao izbor o fundamentalnoj prirodi demokratije. U dopisu ranije ove nedelje, kampanja američkog predsednika je tvrdila da će debata dati onima koji je od kuće gledaju "dve različite vizije budućnosti na sceni u Atlanti: viziju predsednika Bajdena, gde su slobode zaštićene i svi Amerikanci imaju poštenu šansu, i mračnu 'viziju' Donalda Trampa, gde će on raditi kao diktator već prvog dana, smanjiti poreze bogatašima koji žive na leđima srednje klase i uniziti prava žena."

Hilari Klinton rekla je u članku Njujork tajmsa da su očekivanja od Trampa toliko mala da će pojedini govoriti da je ostvario uspeh sve dok se "bukvalno ne zapali". 

Očekivanja su toliko niska delimično i zato što su republikanci Bajdena, koji je 3 godine stariji od Trampa, u poslednjih nekoliko godina predstavljali kao "hodajućeg leša", podseća Politiko. 

Sa druge strane, Bajdenu možda ide u prilog i to što je Tramp, prvi put u istoriji SAD, kao bivši predsednik krivično osuđen, piše Si-En-En. Ipak, i uz prezime Bajden vezuje se jedna osuđujuća presuda. Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsednika, preti kazna zatvora do 25 godina zbog posedovanje oružja dok je koristio narkotike.

Mnogi glasači nisu ubeđeni da je Tramp posvećen vladavini prava, niti da ima moralni kompas koji se od njega, kao predsednika, očekuje, prenosi Si-En-En. Takođe, i Tramp se suočio sa sumnjama da li je zbog godina sposoban da obavlja najvažniju funkciju u zemlji.

Uvedene nova pravila

Ova debata biće održana uz nova pravila, koja su prihvatila obojica predsedničkih kandidata. Prenos, koji će trajati sat i po, imaće dve pauze za reklame, što nije bila praksa u poslednje tri decenije, a prvi put od 1976. godine u studiju neće biti publike.

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u reč, ali i da nemaju uvodna izlaganja.

Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će, takođe, imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut. Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Milioni ljudi će u četvrtak uveče budno pratiti debatu, koju će voditi voditelji Si-En-Ena Džejk Taper i Dejna Beš, ne samo da bi čuli programe, ideje i argumente kandidata, već i da bi procenili njihovu izdržljivost i sposobnost da uđu u Belu kuću.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO