OPERACIJU ĆE IZVESTI U KOORDINACIJI SA NATO? Baltičke države pozvale EU da izgradi liniju odbrane sa Rusijom i Belorusijom

Tanjug

27. 06. 2024. u 07:54

POLjSKA, Estonija, Letonija i Litvanija pozvale su danas Evropsku uniju da izgradi liniju odbrane duž granice sa Rusijom i Belorusijom kako bi zaštitila EU od vojnih pretnji Moskve.

ОПЕРАЦИЈУ ЋЕ ИЗВЕСТИ У КООРДИНАЦИЈИ СА НАТО? Балтичке државе позвале ЕУ да изгради линију одбране са Русијом и Белорусијом

Foto: EPA

Lideri četiri zemlje, od kojih se svaka graniči sa Rusijom ili Belorusijom, sastavili su pismo predsednici EU Ursuli fon der Lajen, u kojem su detaljno naveli obim i cenu tog projekta.

Od zemalja EU bi se tražilo da obezbede političku i finansijsku podršku za taj projekat, prenosi Kijev independent.

"Stvaranje sistema odbrambene infrastrukture duž granice EU sa Rusijom i Belorusijom zadovoljiće hitnu potrebu da se EU zaštiti od vojnih i hibridnih pretnji (Moskve)", navedeno je u pismu.

Zapadni obaveštajni zvaničnici navodno su upozorili na povećanje ruskih sabotažnih operacija širom Evrope. U pismu se takođe sugeriše da bi ta linija odbrane mogla da bude izgrađena u koordinaciji sa NATO-om. Pojedini zvaničnici EU procenili su da bi cena izgradnje te odbrambene linije duž 700 kilometara granice EU sa Rusijom i Belorusijom iznosila oko 2,5 milijardi evra.

BONUS VIDEO:

RUSKI SUHOJ NA DELU: Akrobatski tim vitezova uzleće se u nebo kako bi demonstrirao umeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu