RAT U UKRAJINI: Slom VSU - Rusi zauzimaju Urožajno

Марија Стевановић
Marija Stevanović

27. 06. 2024. u 07:27 >> 16:48

RAT u Ukrajini - dan 855.

РАТ У УКРАЈИНИ: Слом ВСУ - Руси заузимају Урожајно

FOTO: Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine dronovima napale Kursku oblast


Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana dronovima napale Kursku oblast, 32 bespilotne letelice neutralisane su sredstvima za radioelektronsko ratovanje, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.
 

Ruske snage zauzamaju selo Urožajno


Ruske snage preuzele su kontrolu nad centrom i jugom sela Urožajno u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), ukrajinski vojnici su primorani da se kriju u podrumima u severnom delu sela, saopštio je predsednik komisije za suverenitet, patriotske projekte i podršku veterana Javne komore Rusije Vladimir Rogov.

On je napomenuo da su u ovoj oblasti Oružane snage Ukrajine skoro u potpunosti prešle na kasetnu municiju, kako prilikom upotrebe višecevnih raketnih sistema, tako i prilikom granatiranja iz artiljerijskog oruđa.

 

Pentagon ne zna gde završava oružje koje šalje Ukrajini

Pentagon nema informacije o tome šta se dogodilo sa oružjem vrednim 62 miliona dolara koje je isporučeno Ukrajini, piše list „Dejli koler“, pozivajući se na izveštaj generalnog inspektora Ministarstva odbrane SAD.

„Problemi sa podnošenjem izveštaja i praćenjem, koji su nastali između američkih i ukrajinskih snaga, rezultirali su odsustvom informacija o tome koja tehnika je mogla da bude uništena, izgubljena ili preusmerena“, navodi se u članku.

U izveštaju se ističe da nedostatak informacija o gubicima tehnike povećava rizik od toga da Pentagon ne bude u mogućnosti da vodi evidenciju o naoružanju isporučenom Ukrajini. Prema pisanju lista, Evropska komanda Oružanih snaga SAD nije dobijala sistematske i detaljne izveštaje o gubicima tehnike u Ukrajini, uprkos tome što bi takvi izveštaji trebalo da se podnose.

Štaviše, kako piše list, američka strana nije analizirala da li je oružje, isporučeno Kijevu, dospevalo u ruke ruske vojske. Kako su američki mediji saopštili krajem marta, Vašington je do tada potrošio 113 milijardi dolara za vojnu podršku Ukrajine.

Ruske vlasti navode da su zemlje NATO već postale direktni učesnici u sukobu u Ukrajini, te da pumpanje Kijeva oružjem samo produžava konflikt i stradanja.

Karlson: Kroz 30 godina u Ukrajini neće biti Ukrajinaca

Američki novinar Taker Karlson vidi u ukrajinskom sukobu „najveći zločin“ današnjice. Po njegovim rečima, kroz 30 godina Ukrajina će biti okupirana transnacionalnim korporacijama.

"Jedan od najvećih zločina u mom životu“ - tako je on opisao dešavanja u Ukrajini.

On je istakao da Kijev neće moći da pobedi Rusiju. Po njegovim rečima, najbolje što mogu da urade je da zaključe mir. To zna i kijevski lider Vladimir Zelenski – a on to želi od samog početka sukoba. Međutim, bivši britanski premijer Boris Džonson, po nalogu Bajdenove administracije sprečio je sklapanje mira.

EPA

"Njujork tajms" analizira - NATO želi da umiri presednika Ukrajine jednim obećanjem

Severnoatlanstka alijansa se nada da će obećanje da će izgraditi za Kijev „most ka NATO“ umiriti lidera ukrajinskog režima Vladimira Zelenskog i omogućiti da predstojeći samit Alijanse protekne glatko, piše list „Njujork tajms“.

Kako se navodi, američka administracija i rukovodstvo NATO pokušavaju da na taj način „daju Kijevu nešto značajno na samitu“, istovremeno ne odustajući od svog stava da nije vreme da se Ukrajina pridruži Alijansi.

Zelenski će potpisati nove bezbednosne sporazume sa EU

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji će danas prisustvovati samitu Evropske unije u Briselu, izjavio je da će potpisati tri sporazuma iz oblasti bezbednosti, uključujući i onaj sa 27-članim blokom.

Dvodnevni samit na kojem će se kasnije danas razgovarati o pomoći Ukrajini dolazi nekoliko dana nakon što je Evropska unija počela formalne pregovore o pristupanju Kijeva, što je proces koji obično traje godinama, prenosi Rojters.

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Ukrajina je ove godine potpisala bezbednosne sporazume sa 17 zemalja. Zelenski je govorio o novom bezbednosnom sporazumu čije potpisivanje je planirano sa EU, ali nije imenovao druge dve zemlje sa kojima bi takođe trebalo da potpiše ovakve dogovore.

- Po prvi put, ovaj sporazum će učvrstiti posvećenost svih 27 država članica EU da obezbede Ukrajini široku podršku, bez obzira na bilo kakve interne institucionalne promene - rekao je ukrajinski predsednik.

Oboreno više dronova iznad Rusije, eksplozije u Kijevu i na zapadu Ukrajine

U Kijevu su odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Pet puta su se čule eksplozije i u Hmeljnickoj oblasti.

Ukrajinski mediji javljaju da su dronovi doleteli i do Ternopoljske i Ivano-Frankovske i Černovicke oblasti.

Posle detonacija u prestonici oglasio se i komandant Ukrajinskog vazduhoplovstva

Mikola Oleščuk, komandanta Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, izneo je podatke o ruskom napadu na Telegramu, a kao bilans tih akcija on navodi kako je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila pet raketa i 23 drona (detaljnije pročitajte na OVOM linku).

BONUS VIDEO:

RUSKI SUHOJ NA DELU: Akrobatski tim vitezova uzleće se u nebo kako bi demonstrirao umeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd