VIŠE VOLE RUSKI ZATVOR OD ROVOVA Zatvorenik Medvedev: Znam i gore mesto nego što je front - groblje

Branko Vlahović - Od stalnog dopisnika - Moskva

27. 06. 2024. u 00:30

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da je razmenjeno po 90 zarobljenih ruskih i ukrajinskih vojnika, a posrednici su bili Ujedinjeni Arapski Emirati. Na obe strane je ostalo još mnogo zarobljenih vojnika, pa je pitanje zašto se ne razmenjuje znatno veći broj, jer je u ruskim logorima, kako je kazao predsednik Rusije Vladimir Putin, 6.465 Ukrajinaca, a u ukrajinskim 1.348 Rusa.

ВИШЕ ВОЛЕ РУСКИ ЗАТВОР ОД РОВОВА Затвореник Медведев: Знам и горе место него што је фронт - гробље

Foto: Profimedia

Na konferenciji o Ukrajini, u Švajcarskoj, predsednik Vladimir Zelenski je kazao da će, u sklopu narednih mirovnih pregovora sa Moskvom, Ukrajina tražiti da se razmene zarobljenici po formuli "svi za sve". Do sada su se Rusi protivili takvoj razmeni, jer oni smatraju da bi cele dve ukrajinske brigade mogle da se ponovo pošalju na front. U Kijevu insistiraju da na spisku za razmenu obavezno budu vojnici iz nacionalističkih bataljona kao što je bio "Azov", a "dezerteri" ih ne zanimaju.

Moskovski mediji su objavili reportažu iz zarobljeničkog logora u kojoj su ukrajinski vojnici otvoreno pričali kako, dok rat traje, ne žele da se vrate u Ukrajinu, jer su svesni da bi ih brzo poslali u prve rovove. Sada je tim zarobljenicima miliji život u logoru, nego povratak u Ukrajinu. Vidi se da su mnogi poslati na front nepripremljeni, neki otvoreno kažu da nisu želeli da ratuju, jer neće da učestvuju u bratoubilačkom ratu. - Rukovodstvo Ukrajine je na nas zaboravilo - kaže bivši vojnik Nacionalne garde Ukrajine Vitalij Medvedev, koga su mobilisali u Sumskoj oblasti 2021. godine i bio je vojnik patrolnog bataljona u Marijupolju.

Kad je počeo rat, bilo je obećano da će vojnike prebaciti u Zaporožje, a da će Marijupolj braniti profesionalani vojnici i dobrovoljački bataljoni.

- Većina starešina u bataljonu gde sam služio je pobegla, a mi koji smo ostali smo zarobljeni - priča Medvedev, koji se ne žali na uslove u zarobljeništvu, jer kaže da zna gora mesta, groblja, pa će radije u zatvor nego na front. Značajan broj zarobljenika bi rado uzeo rusko državljanstvo i ne bi se vraćao u Ukrajinu.

Deo zarobljenih ukrajinskih vojnika prijavio se u dobrovoljce da ratuje na strani ruske vojske. Bivši ukrajinski vojnik, sad ruski dobrovoljac Aleksej Podgorecki, ističe da su neki dobili ruska vojna odlikovanja.

Zarobljenik Aleksandar Sič je radio u stražarskoj službi Černobiljske atomske centrale i tamo bio zarobljen. Rođen u Sibiru, u Tjumenu, u Rusiji ima mnogo rođaka. Tvrdi da političari žele da ratuju, a u narodu je veliki broj protiv toga i uveren je da od Amerike i EU zavisi kada će završiti rat, jer su oni uticali i na njegov početak.

Nedavno je Putin kazao da na frontu sa ukrajinske strane za mesec dana pogine ili bude ranjeno oko 50.000 vojnika. Manjak vojnika Kijev pokušava da nadoknadi stalnim mobilizacijama, ali uspevaju da pošalju na front oko 30.000. Predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine Dmitrij Lazutkin je ovih dana izjavio da je od 2,3 miliona građana koji su obnovili vojnu evidenciju za vojsku sposobno oko milion i sto hiljada. Vojni obaveznici moraju stalno da nose vojnu knjižicu koju su dužni da pokažu vojnoj policiji, pa ih u svakom trenutku mogu mobilisati. U priče ukrajinskog vojnog vrha kako je broj dobrovoljaca još veliki malo ko veruje.

"Rat prestaje krajem 2024"

HEROJ Rusije general-major Apti Alaudinov tvrdi da će se specijalna ratna operacija u Ukrajini završiti do kraja 2024. On je nedavno imenovan za zamenika načalnika Glavne političke uprave Ministarstva odbrane RF.

"Naša vojska napreduje na svim delovima fronta i pitanje je dana kada će ukrajinska odbrana početi da se raspada", uveren je Alaudinov koji ističe da će se na jesen slušati sasvim druga retorika, ne samo u Kijevu, već i u SAD i NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu