ZAHAROVA O SPORAZUMU MOSKVE I PJONGJANGA: Mera sprečavanja rastućih pretnji od strane kolektivnog Zapada

Novosti online

26. 06. 2024. u 22:00

SPORAZUM Rusije i Severne Koreje je u okviru međunarodnog prava, nije konfrontacionog karaktera, nije usmeren protiv trećih zemalja i ne predstavlja pretnju miru i stabilnosti u regionu severoistočne Azije, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О СПОРАЗУМУ МОСКВЕ И ПЈОНГЈАНГА: Мера спречавања растућих претњи од стране колективног Запада

Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, potpisani Sporazum je važan mehanizam garancija regionalne bezbednosti, konkretno upozorenje onima koji bi želeli da reše probleme regiona vojnim putem.

Zaharova je istakla da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje nema za cilj formiranje vojnog saveza po „zapadnim merilima“ i nije usmeren protiv trećih zemalja.

- Član 4 Sporazuma predviđa pružanje uzajamne vojne pomoći u skladu sa članom 51 Statuta UN i prema zakonu Ruske Federacije i Severne Koreje u slučaju da jedna od strana bude izložena oružanom napadu bilo koje države i zbog toga se nađe u ratnom stanju. Analogan član je sadržan i u Sporazumu Kine i Severne Koreje iz 1961. godine - podsetila je Zaharova, a objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je još ocenila da ovaj Sporazum treba da odigra stabilizujuću ulogu u severoistočnoj Aziji usled američke politike.

- Politika ‘proširenog obuzdavanja' koju SAD sprovode u ovom regionu predstavlja stvarnu bezbednosnu pretnju ne samo za Severnu Koreju, već i za Rusiju i Kinu - ocenila je Zaharova.

Zbog toga su, podvukla je ona, Moskva i Pjongjang usled zabrinjavajućih vojno-političkih tendencija u svetu, preduzeli mere u cilju sprečavanja rastućih pretnji od strane kolektivnog Zapada.

- NATO na čelu sa SAD teži da proširi geografsko područje svoje odgovornosti prodorom u Azijsko-pacifički region pod pogrešno protumačenim sloganom o nedeljivosti evroatlantske i azijske bezbednosti - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin boravio je 18. i 19. juna u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Pjongjangu, tokom koje je potpisan novi međudržavni Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje. Sporazumom se postavljaju obimni zadaci i smernice za produbljivanje rusko-korejskih veza na duži rok. On predviđa, između ostalog, pomoć u slučaju agresije na jednog od potpisnika dokumenta.

Putin je poručio da južnokorejske vlasti nemaju razloga za brigu, jer one, koliko je poznato, ne planiraju agresivna dejstva protiv Severne Koreje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru