JASAN STAV MOSKVE: Rjabkov o saradnji Rusije sa Severne Korejom i Iranom

Novosti online

26. 06. 2024. u 16:47

SARADNjA Rusije sa Severnom Korejom i Iranom je u strogom skladu sa obavezama Moskve prema Režimu kontrole raketne tehnologije (MTCR), izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

ЈАСАН СТАВ МОСКВЕ: Рјабков о сарадњи Русије са Северне Корејом и Ираном

Foto: Printskrin Youtube/Ministry of Foreign Affairs of Russia

- Bez obzira na ove ili druge sporazume, imamo aranžmane sa ovim zemljama, postupamo u skladu sa obavezama, parametrima koje smo prihvatili kao učesnici u MTCR-u - rekao je Rjabkov novinarima, odgovarajući na pitanje da li se MTCR sada proširuje na saradnju Ruske Federacije sa Iranom i Severnom Korejom.

Rjabkov je objasnio da MTCR nije režim sankcija, niti pravno obavezujući set uslova koji se u velikoj meri moraju ispuniti, već indikativan oblik rada da se obezbedi transparentnost i predvidljivost u ovoj osetljivoj oblasti, uključujući i saradnju sa tim zemljama. 

Prema njegovim rečima, prerano je govoriti o tome da li će sporazum o sveobuhvatnoj saradnji između Rusije i Irana uključivati klauzulu o uzajamnoj vojnoj pomoći, jer, naveo je, rad na dokumentu još nije završen.

- Sadržaj svakog dokumenta koji se tiče osnova državnih odnosa je striktno individualan, a pošto se rad na sporazumu nastavlja, jednostavno je neblagovremeno i kontraproduktivno ulaziti u detalje - rekao je Rjabkov novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd