VOJNA INDUSTRIJA U PROBLEMU: Sukobi u svetu pojačali potražnju za radnicima u namenskom sektoru

A. V. V.

26. 06. 2024. u 15:05

RAT u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, kao i previranja između Kine i Tajvana, ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom, uticala su na rekordno zapošljavanje novih radnika u vojnoj industriji, još od završetka Hladnog rata.

ВОЈНА ИНДУСТРИЈА У ПРОБЛЕМУ: Сукоби у свету појачали потражњу за радницима у наменском сектору

Foto: Profimedia

 Prema podacima "Fajnenšel tajmsa", 20 srednjih i velikih proizvođača oružja planira ove godine da zaposli nekoliko hiljada novih radnika. Reč je o povećanju broja zaposlenih za čak deset odsto, odnosno, o 37.000 novih radnih mesta.

Britanski list piše da, posle godina pada proizvodnje, namenska industrija sada beleži delom i rekordan broj narudžbina.

- Ovo je najveći skok narudžbina u odbrambenom sektoru od završetka Hladnog rata i to se sve događa u jednom relativno kratkom periodu - izjavio je za "Fajnenšel tajms" Jan Pije, generalni sekretar krovnog evropskog udruženja industrije naoružanja ASD, preneo je Dojče vele.

Navodi se da vojnoj industriji trenutno nedostaju inženjeri, programeri, stručnjaci za kibernetičku bezbednost, kao i mehaničari i varioci. Najveće kadrovske potrebe izrazio je evropski proizvođač raketa MDBA. Taj zajednički projekat koncerna "Erbasa", BAE sistema i "Leonarda" želi da poveća broj zaposlenih za 17 odsto, tačnije, 17.000 novih radnika. MDBA proizvodi krstareće rakete "Taurus" i PVO "Patriot".

Šef kadrovske službe u italijanskoj kompaniji "Leonardo" Antonio Ljoti rekao je da je njegova kompanija u fazi intenzivne potrage za novim radnicima, čak i više nego tokom rata u Iraku i Avganistanu. Situacija je slična i u Nemačkoj. Najveća nemačka firma za proizvodnju oružja "Rajnmetal" istakla je da planira dodatno da poveća broj zaposlenih za više od deset odsto. Zbog stalnog nedostatka kvalifikovanih radnika, nemačke firme poput proizvođača motora "Renk" sve više traže radnike u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji