KINESKE KOMPANIJE NA METI AMERIKE: SAD pokrenule istragu kineskih telekomunikacionih kompanija zbog pristupa podacima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 23:21

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džoa Bajdena istražuje kompanije China Mobile, China Telecom i China Unicom zbog zabrinutosti da su ove firme neovlašćeno koristile pristup američkim podacima kroz svoje poslovne aktivnosti u američkom klaudu i na internetu i slale ih u Kinu, rekla su tri neimenovana izvora upoznata sa ovim slučajem.

КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ НА МЕТИ АМЕРИКЕ: САД покренуле истрагу кинеских телекомуникационих компанија због приступа подацима

Foto: Printskrin

O istrazi kompanija koje još uvek imaju relativno skromno tržišno prisustvo u Sjedinjenim Američkim Državama, o kojoj se do sada nije znalo u američkoj javnosti, pokrenuli su nadležni u američkom ministarstvu trgovine, prenosi Rojters.

Kompanije koje su predmet istrage uglavnom pružaju usluge u klaudu i usmeravaju veleprodajni internet saobraćaj, što im omogućava pristup privatnim podacima Amerikanaca uprkos tome što su im regulatori u sferi telekomunikacija zabranili da pružaju usluge telefonije i komercijalnog interneta u SAD.

Kineske kompanije i njihovi advokati u SAD za sada nisu odgovorili na zahteve za komentar, a i ministarstvo pravde SAD je odbilo da komentariše ovaj slučaj.

Kineska ambasada u Vašingtonu izrazila je nadu da će Sjedinjene Američke Države "prestati sa pritiskom na kineske kompanije pod lažnim izgovorima", dodajući da će Kina nastaviti da brani prava i interese svojih kompanija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA U MEDICINI ali u ovome je ključ