KUVA SE IZMEĐU ATINE I TIRANE: Albanski sud potvrdio prvostepenu presudu protiv grčkog političara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 19:49

TRI nedelje nakon što je grčki političar u Abaniji Fredi Beleris osvojio mandat na izborima za Evropski parlament, albanski apelacioni sud danas mu je potvrdio presudu nižeg suda povodom optužbi za kupovinu glasova.

КУВА СЕ ИЗМЕЂУ АТИНЕ И ТИРАНЕ: Албански суд потврдио првостепену пресуду против грчког политичара

Foto: EPA

Beleris je uhapšen u maju 2023. godine tokom kampanje za izbore za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himari, u kojem živi etnička grčka zajednica, prenosi Rojters.

Beleris je kasnije pobedio na izborima, ali nikada nije položio zakletvu jer je bio u pritvoru tokom suđenja, a u martu ove godine osuđen je na dve godine zatvora zbog izborne prevare.

Belerisov slučaj je opteretio odnose između Albanije i Grčke, susednih država čiji su odnosi često zategnuti zbog kulturnih i istorijskih nesuglasica, kao i zbog velikog broja albanskih imigranata u Grčkoj i brojne grčke manjine u Albaniji.

U izjavi za britansku agenciju, Beleris je optužio premijera Edija Ramu za organizovanje zavere protiv njega i rekao da je već pokrenuo žalbeni postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

-Oni koji su sanjali da će Rama delovati kao lider zemlje koja želi da se pridruži Evropskoj uniji, a ne kao još jedan autoritarni lider, sada su demantovani, izjavio je Beleris.

Grčka je zatražila da Beleris odmah, neodložno bude pušten na slobodu, upozoravajući da bi ovaj slučaj mogao uticati na albanski zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

-Beleris nije samo izabrani gradonačelnik Hamare, već je i izabrani član Evropskog parlamenta. Zato je obaveza albanskih valsti da preduzmu sve neophodne mere kako bi mu se omogućilo da prisustvuje radu EP, počev od plenarne sednice u julu, upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili