IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE GERASIMOVA I ŠOJGUA: Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda se hitno oglasilo

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

25. 06. 2024. u 13:16

PRETPRETRESNO veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je nalog za hapšenje šefa generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova i sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua.

ИЗДАТ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ГЕРАСИМОВА И ШОЈГУА: Претпретресно веће Међународног кривичног суда се хитно огласило

Foto: Tanjug/AP

- Dvadeset četvrtog juna, pretpretresna komisija II Međunarodnog krivičnog suda... izdala je naloge za hapšenje dve osobe, Sergeja Kužugetoviča Šojgua i Valerija Vasiljeviča Gerasimova, u kontekstu situacije u Ukrajini, zbog navodnih međunarodnih zločini počinjenih, u najmanju ruku, od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. maja 2023. godine - navodi se u saopštenju suda.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda (MKS) izdalo je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove, koje sumnjiči za ratne zločine, među kojima je i nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju.

Nadležnost Međunarodnog krivičnog suda ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetske populacije. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD, Turska.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD