ASANŽ NA SLOBODI? Osnivač Vikiliksa postigao sporazum sa SAD, u utorak se izjašnjava da je kriv po jednoj tački optužnice (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 01:48

OSNIVAČ Vikiliksa Džulijan Asanž ove nedelje bi trebalo da se izjasni krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji će okončati njegovo zatvaranje u Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju, čime će biti okončana duga pravna odiseja.

АСАНЖ НА СЛОБОДИ? Оснивач Викиликса постигао споразум са САД, у уторак се изјашњава да је крив по једној тачки оптужнице (ВИДЕО)

Foto: AP


Asanž (52) je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, navodi se u podnescima Okružnog suda SAD za Severna Marijanska ostrva.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na 62 meseca zatvora, koji je već odslužio, na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 časova po lokalnom vremenu (19.00 EDT/23:00 GMT u utorak). Očekuje se da će se nakon tog saslušanja vratiti kući.

Asanžov advokat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku – najvećim bezbednosnim povredama te vrste u američkoj vojnoj istoriji – zajedno sa nizom diplomatskih depeša.

(reuters)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA POČINJE PETROVDANSKI POST: Evo kojih pravila svi vernici treba da se pridržavaju