KINESKA ARMATA NOVI TENK OPREMLJEN AI: Kina prikazala prototip tenka Tip-15 sa samo dva člana posade (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 06. 2024. u 20:00

NOVI laki borbeni tenk je u razvoju kako bi zadovoljio potrebe kineske narodnooslobodilačke armije.

КИНЕСКА АРМАТА НОВИ ТЕНК ОПРЕМЉЕН АИ: Кина приказала прототип тенка Tип-15 са само два члана посаде (ВИДЕО)

Foto: EPA


Ovaj projekat ima za cilj da bude direktan naslednik trenutnog tenka Tip 15. Uzbudljivo, to nije samo nadogradnja – to je korak napred.

Već u fazi prototipa i probne faze, ovaj tenk sledeće generacije ima nekoliko revolucionarnih karakteristika. Jedan od najznačajnijih je njegov visok nivo automatizacije, koji smanjuje potrebu za posadom na samo dva člana. To je značajna promena koja bi mogla da preoblikuje oklopno ratovanje.

Da bismo vam dali neku perspektivu, trenutni američki, britanski i nemački tenkovi zahtevaju četvoročlanu posadu. U međuvremenu, integracija automatskih utovarivača omogućava južnokorejskim, ruskim i drugim kineskim tenkovima da rade sa posadom od tri osobe. Ovaj novi razvoj mogao bi postaviti novi standard u vojnoj tehnologiji.


MANjA POSADA

Veštačka inteligencija treba da igra ključnu ulogu u minimiziranju potreba posade. Ovo omogućava kompaktniji dizajn i poboljšanu zaštitu oklopa u odnosu na težinu vozila. Sa posadom postavljenom jedan pored drugog u centru vozila, zahtevi za zaštitom posade i sistemima interfejsa u drugim oblastima su značajno smanjeni.

Zanimljivo je da je ideju o smeštanju posade u oklopne kapsule u početku istraživao sada, napušten, sovjetski tenk T-95, a kasnije ruski T-14. Međutim, nijedan takav tenk još nije ušao u upotrebu, a T-14 je još uvek na testiranju. Za razliku od Rusije, koja se suočavala sa ponovljenim kašnjenjima u glavnim programima konvencionalnog naoružanja od sovjetske ere, kineski odbrambeni sektor je dosledno ostvarivao revolucionarne napretke bez značajnih zastoja.

Ovo novo kinesko vozilo moglo bi predstavljati značajno dostignuće za nacionalnu industriju tenkova, pokazujući rastuću prednost Kine u sposobnostima performansi. Slično vidljivom liderstvu Kine u različitim odbrambenim sektorima kao što su razarači, protivbrodske rakete i hipersonična klizna vozila, ovo označava još jednu oblast u kojoj oni određuju tempo.

 


PET ODVOJENIH KLASA TENKOVA

Kina se ističe na globalnom nivou po proizvodnji pet različitih klasa tenkova u isto vreme. Nasuprot tome, većina drugih zemalja koje proizvode tenkove fokusiraju se na samo jedan tip. Čak se i Rusija, koja proizvodi ograničen broj T-14, uglavnom drži T-90.

Istorijski gledano, kineski naglasak na različitim klasama lakih tenkova bio je vođen njenim potrebama planinskog ratovanja. Nedavno se ovaj fokus proširio na amfibijsko ratovanje, što pokazuje razvojnu vojnu strategiju Kine.

Foto: EPA


 


RAZVOJ OD 2018.

Laki tenk tipa 15 jedinstven je među vozilima iz doba nakon hladnog rata, daje kineskim snagama jasnu prednost u planinskim regionima duž kinesko-indijske granice. Ova agilnost dopunjuje raspoređivanje robusnih tenkova tipa 99A u ravnijim graničnim oblastima, poboljšavajući vojni položaj Kine.

Jedini zvaničan, od decembra 2018. godine, Tipe 15 je imao svoj veliki debi tokom Državne parade u oktobru 2019. Zanimljivo je da je naslednik stigao u fazu prototipa samo pet godina kasnije, pokazujući visok prioritet dat unapređenju ovih sposobnosti.

Pre Tipa 15, PLA se oslanjala na laki tenk tipa 62, koji je bio u upotrebi od 1963. Rastuće tenzije u Tajvanskom moreuzu, gde bi amfibijski tenkovi mogli da igraju ključnu ulogu u potencijalnom sukobu punog razmera, verovatno podstiču tekući razvoj više napredna vozila.

TIP 15 (ZTQ-15)

Kineski tenk tipa 15, takođe poznat kao ZTQ-15, je laki glavni borbeni tenk dizajniran za operacije u planinskim i visinskim regionima. Dimenzije tenka tipa 15 su relativno kompaktne u poređenju sa ostalim glavnim borbenim tenkovima. Meri oko 9,2 metra u dužinu, 3,3 metra u širinu i 2,5 metra u visinu. Ova manja veličina mu omogućava lakše manevrisanje na izazovnim terenima.

Pogonski sistem tenka Tip 15 pokreće dizel motor od 1.000 konjskih snaga, koji obezbeđuje dobar balans snage i efikasnosti goriva. Ovaj motor omogućava tenk da dostigne brzinu do 70 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na sat van puta.

Tenk tipa 15 je opremljen naprednim sistemima za upravljanje vatrom, uključujući savremeni digitalni sistem za upravljanje vatrom koji integriše laserski daljinomer, balistički računar i termovizijske nišane. Ovi sistemi poboljšavaju tačnost i efikasnost tenka u različitim borbenim uslovima.

OPERATIVNI DOMET

Tehničke karakteristike tenka tipa 15 uključuju top kalibra 105 mm kao osnovno naoružanje, sposoban da ispaljuje razne vrste municije. Tenk takođe karakteriše kompozitni oklop i eksplozivni reaktivni oklop [ERA] za poboljšanu zaštitu od neprijateljske vatre.

Tipovi municije koje koristi tenk tipa 15 uključuju pancirna zrna sa sabotom [APFSDS] sa stabilizovanim perajem, visokoeksplozivna protivtenkovska [HEAT] i visokoeksplozivna [HE] zrna. Ove različite opcije municije omogućavaju tenku da efikasno gađa širok spektar ciljeva.

Operativni domet municije koju ispaljuje tenk tipa 15 varira u zavisnosti od tipa. APFSDS meci mogu da probiju oklop na udaljenostima do 2.000 metara, dok su HEAT metke efikasne na sličnim udaljenostima. HE meci se mogu koristiti za indirektnu vatrenu podršku na većim dometima.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAJ NIMALO NAIVAN PROBLEM IMAJU I ŽENE I MUŠKARCI