RAT U UKRAJINI: Kotao za VSU u Krasnogorovki; Snažan prodor kod Ugljedara, krvave borbe u Volčansku i Časovom Jaru (MAPA/VIDEO/FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 06. 2024. u 06:56 >> 01:35

RAT u Ukrajini - dan 852.

РАТ У УКРАЈИНИ: Котао за ВСУ у Красногоровки; Снажан продор код Угљедара, крваве борбе у Волчанску и Часовом Јару (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Izveštaj sa fronta: Kotao za VSU u Krasnogorovki; Snažan prodor kod Ugledara, Krvave borbe u Volčansku i Časovom Jaru (MAPA/VIDEO)


Broj ranjenih nakon napada na Sevastopolj premašio je 150 ljudi. Pisao sam jutros o napadu ukrajinskih oružanih snaga na objekat protivvazdušne odbrane u oblasti Jevpatorije. Prema podacima Ministarstva protivvazdušne odbrane, u jednom danu oboreno je 176 dronova i raznih projektila. Nekoliko ranjenih u Šebekinu u Belgorodskoj oblasti, u Gorlovki i Donjecku ima ranjenih i mrtvih.

U Odesi su danas bile veoma snažne eksplozije. Nakon udara na zgradu fabrike Kraian, čule su se ponovljene detonacione eksplozije. Na teritoriji fabrike nalazilo se skladište municije, uključujući taktičke rakete tipa ATACMS.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Hersona, Oružane snage Rusije postepeno proširuju kontrolu nad ostrvskom zonom. Napredovanje je veoma teško – VSU ima višestruku nadmoć u dronovima, koje Oružane snage Ukrajine koriste za izviđanje i napade, pokušavajući da poremete logistiku.

Nema promena na deonicama Zaporožje i Južno-Donjeck. Vode se pozicione borbe u oblasti Rabotina i Urožajnog.

U pravcu Donjecka u Krasnogorovki, Oružane snage Rusije napreduju u severnom delu grada, duž reke. Čini se da je svrha manevra da se sa severa odseče garnizon Oružanih snaga Ukrajine, koji se nalazi u devetospratnicama u centru grada i pokuša da se kleštima zauzme ovo utvrđeno područje. Prema izveštajima sa terena, Oružane snage Rusije zauzele su nekoliko važnih uporišta Oružanih snaga Ukrajine na poljima i pomerile front do 2 km u dubinu prema autoputu Ugljedar-Konstantinovka. Ruska vojska je izvršila snažan prodor kod Vladimirovke, kod Ugljedara. Prošle nedelje iz Vladimirovke je javiljeno da su grupe ukrajinskih oružanih snaga opkoljene.


Na Avdejevskom frontu u oblasti Karlovke vode se borbe, za sada bez većih promena. U Jasnobrodovki ruske trupe čiste selo, Oružane snage Ukrajine zadržavaju niz položaja. Aktivne borbe se vode samo na severu. Prema operativnim informacijama, Oružane snage Rusije su napredovale do Sokola, gde Oružane snage Ukrajine imaju moćne položaje i žestoke bore se vode i u susednoj Evgenovki. Sa juga, od Umanskog i Novopokrovskog, Oružane snage Rusije napadaju Oružane snage Ukrajine u Novoselovki Prvoj. Iz Novoaleksandrovke, ruske jurišne jedinice su napale Vozdviženku i, prema još nepotvrđenim podacima, učvrstila se na jugoistočnoj periferiji. Oružane snage Ukrajine žestoko idu u kontranapad: u slučaju proboja Oružanih snaga Rusije, front Oružanih snaga Ukrajine može se srušiti, kao pre mesec i po dana kod Avdejevke. Malo istočnije ruske snage imaju taktičke uspehe severno od Arhangelska – zauzeli su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar



Bliske gradske borbe u izbile su u oblasti Gorlovski u oblasti Severni (Pivnični). Rusi jurišaju na Južno. Artiljerija pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine u Đeržinsku (Toreck).


Na Artjomovskom (Bahmutskom) frontu, Oružane snage Rusije pokušavaju da izbace VSU iz mikrookruga Kanal u Časovom Jaru. Žestoke borbe vode se i u rejonu Kalinovke, gde Rusi potiskuju Oružane snage Ukrajine nazad na kanal Severski Donjec-Donbas. Istrajnost Oružanih snaga Ukrajine u mikrookrugu Kanal povezana je sa zadatkom da što duže zadržavaju ruske napade, kako bi glavne snage Oružanih snaga Ukrajine ojačale svoje pozicije u zapadnom delu Časovog Jara. Kao odgovor, Rusi povećavaju broj dronova i izvode snažne artiljerijske napade.

Na severskom pravcu, ruske oružane snage su dobro napredovale u Razdolovki. Lokalni izveštaji kažu da se ruska zastava vijori iznad grada, iako borbe i dalje traju, a ukrajinske oružane snage zadržavaju svoje pozicije u sektoru stambenih kuća. Borbe se vode i u oblasti Belogorovke.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Krasnolimanskog situacija je nepromenjena. U Kupjanskom postoje lokalni uspesi u Novoegorjevki i Sinkovki.

Na harkovskom frontu intenzitet borbi ne jenjava već nekoliko nedelja. Linija fronta ostaje praktično nepromenjena. U Volčanskoj oblasti ukrajinske oružane snage uvode u borbu sve više rezervi. Oružane snage Rusije obuzdavaju napade, ali pritisak ukrajinskih Oružanih snaga skoro u potpunosti lišava mogućnosti ruske trupe da napadnu. U Glubokoju je slična situacija. Artiljerija, dronovi i avijacija su aktivni sa obe strane. VSU pokušava da obnovi uništene prelaze, ali Rusi snage zaustavljaju te pokušaje.

Severski pravac: napredovanje ruskih trupa u Razdolovku i okolinu

Juče su se na Internetu pojavili snimci ruskih jurišnih jedinica kako vijore rusku zastavu na jugoistočnoj periferiji Razdolovke, za koju su aktivna neprijateljstva počela pre oko nedelju dana. Snimak nam omogućava da govorimo o barem delimičnoj kontroli ruskih oružanih snaga nad jugoistočnom periferijom naselja.

Ilustracija telegram rybar

Prema dostupnim informacijama, ruske trupe napadaju duž ulica Gruščinskog, Mira i Toločkova, krećući se ka centru sela sa jugoistoka. Mnoge zgrade u selu su uništene, dok VSU aktivno koristi bespilotne letelice za napad na prednje položaje, pokušavajući da uspori brzinu napredovanja ruskih trupa.

Na zapadu, Oružane snage Rusije vrše napade duž železničkih šina kako bi preuzele kontrolu nad ulazom u selo u rejonu železničke stanice Razdolovka.

Ranije su ruski jurišnici već izbacili ukrajinske oružane snage sa položaja u zoni železničkog prelaza, međutim, prema nekim izveštajima, nisu uspeli da se tamo zadrže. Trenutno nije moguće razjasniti kontrolnu zonu na lokaciji zbog nedostatka objektivnog kontrolnog osoblja.

Nakon što se Oružane snage Rusije približe železničkoj stanici, jedini relativno siguran put za VSU ostaje put južno od Perjejezovke, koji se koristi za dopremanje pojačanja i municije.

U slučaju ofanzivnog razvoja severno od Razdolovke, Oružane snage Rusije imaće priliku da preseku ovaj put snabdevanja, što će znatno pojednostaviti dalje oslobađanje naseljenog mesta.

 

Zelenski smenjuje komandante

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da smenjuje komandanta združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurija Sodolja.

Na njegovo mesto biće postavljen brigadni general Andrej Gnatov.

Foto: Profimedia

Stoltenberg: Vojna pomoć NATO ne znači Alijansu stranom u sukobu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon terorističkog napada u Sevastopolju izjavio da vojna pomoć NATO-a Kijevu ne čini Alijansu stranom u sukobu.

-Naša podrška ne čini Alijansu stranom u sukobu, njen zadatak je da obezbedi da Ukrajina može da ostvari svoje pravo na samoodbranu, rekao je Stoltenberg u zajedničkoj izjavi za štampu u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je dodao da NATO na samitu u Vašingtonu 9-11. jula namerava da usaglasi jačanje pomoći Ukrajini.

-Takođe sam predložio da se usvoje dugoročne finansijske obaveze za pomoć Kijevu, dodao je on.

Stoltenberg je takođe rekao da očekuje da će saveznici pristati da učestvuju u koaliciji za obuku ukrajinske vojske.

Ruski PVO sistemi oborili su u 18.35 ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Pariz dao dozvolu za gađanje Rusije raketama SCALP

Pariz je dao zeleno svetlo za napade raketama Storm šedou/SCALP na ruske aerodrome u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti javio je BBC pozivajući se na izvore i vojne avijacije.

Francuke vlasti nisu se oglasile ovim povodom. Do sada je Pariz poslao Kijevbu više od 130 raketa SCALP koje imaju domet od 250 km.

 

Ukrajinci objavili video lansiranja ATACMS na Krim

Ukrajinske trupe napale su Sevastopolj taktičkim raketama dugog dometa ATACMS američke proizvodnje opremljenim kasetnom municijom. Ruski PVO sistemi pogodili su četiri projektila, a bojeva glava još jedne je detonirala na nebu iznad grada i plaže.

Uveče su Oružane snage Ukrajine ponovile lansiranje raketa ATACMS u pravcu Krima. Američke granate presretnute su u oblasti Jevpatorije. POGLEDAJTE - Snimak lansiranja osam projektila iz lansera M270B preko teritorije Krima objavili su ukrajinski resursi.

 

Ranjenici sa Krima stigli u Moskvu

Na lečenje u vodeće moskovske bolnice iz Sevastopolja će biti prebačeno 14 pacijenata, među kojima šestoro dece, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

Foto: Twiter/Special Kherson Cat

Baltička flota na manevrima

Raketni čamac Baltičke flote Rusije „Dimitrovgrad“ izveo je vojnu vežbu raketnih lansiranja na odred brodova simuliranog neprijatelja, saopštila je pres-služba Baltičke flote.

Foto: Profimedia

-Na pomorskim poligonima Baltičke flote posada raketnog čamca 'Dimitrovgrad' izvela je elektronska lansiranja raketa na ciljeve koji su simulirali odred ratnih brodova uslovnog neprijatelja. Ispaljivanje raketa izvedeno je raketnim sistemom Moskit. Svi naznačeni ciljevi su uspešno pogođeni, navodi se u saopštenju.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio 2000 vojnika, pogođen logistički centar u Odesi

- Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine za protekla 24 časa iznosila su više od 2000. ljudi;

- Ruska vojska je pogodila veliki logistički centar u Odeskoj oblasti, gde se skladištilo oružje, zapadne proizvodnje;

Foto Tanjug/AP

Grupa trupa Dnjepar je porazila dve ukrajinske brigade, neprijatelj je izgubio do 125 vojnika;

Grupa Centar je odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 430 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 140 vojnika u zoni odgovornosti grupe istok;

PVO sistemi oborili su šest operativno-taktičkih projektila Atakams;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 610 vojnika i tenk u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

Grupa „Sever“ je pobedila Oružane snage Ukrajine u području Volčanska, Bočkova i Lipca, u Harkovskoj oblasti, neprijatelj je izgubio do 220 vojnika i jedan tenk.

 

Zelenski sprema veliku čistku

Novi šef ukrajinske Uprave državne bezbednosti (UDO) Oleksij Morozov će iz te organizacije ukloniti sve članove koji je diskredituju, nakon što su dvojica oficira optužena za planiranje ubistva visokih državnih zvaničnika, rekao je danas predsednik Vladimir Zelenski.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ambasadorki SAD u Moskvi uručen demarš povodom napada na Sevastopolj

Ambasadorki SAD u Moskvi Lin Trejsi uručen je demarš povodom raketnog napada Ukrajine na plažu u Sevastopolju na Krimu, uz napomenu da Rusija za taj napad podjednako krivi i Vašington i Kijev, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

"Ovakve akcije Vašingtona neće ostati bez odgovora", navodi ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je demarš uručen ambasadorki SAD u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, prenela je agencija RIA Novosti. 

(Tanjug)

Foto: EPA

 

Litvanija: EU da se suprotstavi hibridnim napadima Rusije

EU mora da pojača akcije protiv hibridnih napada Rusije, koji eskaliraju i unutar zemalja NATO-a, izjavio ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis.

"Moramo da budemo veoma jasni šta ćemo da uradimo u vezi sa tim. Nažalost,ne mislim da  još uvek šaljemo pravu poruku", rekao je Landsbergis pre sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Prema njegovim rečima, Moskva mora da dobije jasnu poruku da će, kad god eskaliraju napadi, dobiti odgovor sa njihove strane.

(Reuters)

Rusi izveli napad na Odesu

Ruske trupe su napale civilnu infrastrukturu u Odesi, uzrokujući žrtve.

To je u Telegramu javio načelnik Odeske regionalne državne uprave Oleh Kiper, prenosi Ukrinform.

Više o tome pročitajte klikom OVDE

 

Ministri spoljnih poslova Turske, Rumunije i Poljske u sredu o ratu u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Turske, Rumunije i Poljske održaće sastanak u Poljskoj u sredu, 26. juna zbog sukoba u Ukrajini, objavio je Si-En-En Turk.

TV kanal navodi da ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan odlazi u Poljsku 26. juna, gde će prisustvovati sastanku sa kolegama iz Rumunije i Poljske.

U izveštaju se ističe da se Poljska, koja se graniči sa Ukrajinom, smatra "kritično važnom zemljom" u sukobu Ukrajine i Rusije.

Pre ovog sastanka češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski boraviće 25. juna u Ankari. 

Fidan će sa češkim kolegom oceniti regionalna dešavanja, kao i rat Rusije i Ukrajine.

(Tanjug)

Moskva: SAD su odgovorne za napad na Sevastopolj

Najmanje četiri osobe su stradale, uključujući dvoje deca, a oko 120 njih je povređeno u ukrajinskom napadu projektilima američke proizvodnje ATACMS na Sevastopolj, tvrde ruski zvaničnici.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da su SAD, koje su Ukrajini isporučile rakete, odgovorne za napad i stradanje civila u gradu na poluostrvu Krim, gde se danas obeležava dan žalosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, u međuvremenu, izjavio da Rusija može da se osloni samo na sopstvenu vojnu tehniku, kao i da se sa tim uspešno nosi. 

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja može da zaustavi Rusiju, ali jedino na njihovoj teritoriji što je, prema njegovim rečima, pravedno.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov, istovremeno, poručio je da Rusija neće osetiti posledice rata sve dok su borbe lokalizovane u Ukrajini, kao i da se sukob zato mora preneti na rusku teritoriju.

Za to vreme, Bi-Bi-Si javlja da se vazduhoplovna baza "Mihail Kogalničanu" u Rumuniji sprema da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od "Ramštajna" u Nemačkoj.

Ruske artiljerijske posade ometaju rotaciju ukrajinskih jedinica

 

Posade samohodnih artiljerijskih jedinica 2S1 Gvozdika prekinule su rotaciju jedinica ukrajinske vojske na pravcu Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Artiljeri 5. odvojene moto-streljačke brigade Borbene grupe Jug nastavljaju da nanose udare u pravcu Donjecka po vatrenim položajima, vojnim postrojenjima i oklopnim vozilima ukrajinskih oružanih snaga koristeći ciljne oznake dobijene od izviđačkih jedinica - saopštilo je ministarstvo.

Posada dronova otkrila je rotaciju ukrajinskih pešadijskih i minobacačkih posada na skrivenim vatrenim položajima u rejonu naselja Krasnogorovka, saopštilo je ministarstvo. Koordinate jedinica ukrajinske vojske prenete su posadi samohodnih topova 2S1 Gvozdika. Artiljerijska posada je potisnula i uništila ukrajinsko ljudstvo, omogućivši ruskim jurišnim jedinicama da poboljšaju položaj na liniji fronta.

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)