NAJVEĆA OPASNOST VREBA OD DRONOVA: Ruski vojni lekari tvrde da na frontu najviše žrtava ima od udara bespilotnih letelica

Branko Vlahović - Od stalnog dopisnika - Moskva

24. 06. 2024. u 07:00

SA obe strane fronta u Ukrajini vojnicima trenutno najveća opasnost preti od dronova. Daleko manje je poginulih i ranjenih od pešadijskog oružja nego od malih "železnih ptica" sa kojima operatori mogu da pogode protivnika i u dubokom rovu što ne može artiljerija. Ruski lekari koji se brinu za zdravlje vojnika na delu istočnog fronta kod Kupjanska tvrde da je 98 odsto ranjenih nastradalo od dronova.

НАЈВЕЋА ОПАСНОСТ ВРЕБА ОД ДРОНОВА: Руски војни лекари тврде да на фронту највише жртава има од удара беспилотних летелица

Foto Voenoe obozrenie

Prethodnih godina najviše je boraca stradalo od mina i artiljerijskih granata. Mnogi dronovi bacaju granate koje nisu velike, ali su dovoljne da mnoge ubiju ili ih naprave invalidima. Oni koji imaju više sreće prođu sa lakšim povredama, dok su za neke kobni. U Moskvi tvrde da ukrajinski operatori dronova posebno love televizijske ekipe koje zbog prirode svog posla moraju da dođu i do prvih linija fronta.

Pre nekoliko dana je u Nikitinskom rejonu mesta Gorlovka poginuo kamerman moskovskog TV kanala NTV Valerij Kožin, a reporter Aleksej Ivlijev je teško ranjen i ostao je bez ruke. Nakon toga kod grada Ugledar blizu Nikoljskog manastira u Donjeckoj narodnoj republici poginuo je reporter sajta "Njus.ru" Nikita Cicagi. U ratu je do sada poginulo više od 30 ruskih novinara koji su izveštavali sa fronta. Naravno, i sa druge strane ginu reporteri, a među njima ima i stranaca. Novinari ne mogu sve vreme biti u rovu i da bi snimili interesantne kadrove moraju da izađu na otvoreni prostor i tada, kad ih primete protivnički operatori, postaju laka meta. Jeftinih, ali vrlo opasnih dronova je jako mnogo na frontu. Bez obzira na to što postoje mali uređaji poput mobilnih telefona koji signaliziraju da se približava dron, oni koji ne uspeju da se sklone dok se ne čuje njegovo zujanje često postaju žrtve.

Gađaju žitna polja

UKRAJINSKA vojska sada namerno cilja u Zaporoškoj oblasti žitna polja i izaziva požare. Ciljevi ukrajinskih raketa su i silosi u toj oblasti. Zaporoška oblast se nalazi u nižem delu toka reke Dnjpera. Zasada je 70 odsto te oblasti pod kontrolom ruske vojske, ali grad Zaporožje je i dalje deo ukrajinske teritorije, pa je privremeno postao centar oblasti Melitopolj. Na referendumu u septembru 2022. godine stanovnici te oblasti su se izjasnili da se pripoje Ruskoj Federaciji.

Mnogo je i vojne tehnike uništeno dronovima, ali onim većim i skupljim. Za ukrajinsku artiljeriju i tenkiste prava mora su ruski "lanceti". Spretni operateri gađaju tenkove u onom delu gde se nalaze rešetke za hlađenje motora. I kad pogode taj deo tenka u čijoj se blizini nalazi i municija samo se vidi dim, a zatim i eksplozija i jak plamen. Najčešće posada ne uspe da na vreme iskoči iz tenka i tako nastrada. Sa skupljim dronovima avionskog tipa obe protivničke strane gađaju važne objekte. Ukrajinci poslednjih meseci najviše ciljaju ruske rafinerije i skladišta naftnih derivata.

Gubernator Smolenske oblasti Vasilij Anohin saopštio je u nedelju da je ruski PVO uspeo da obori nad gradovima Smolensk i Jarcevo ukrajinske dronove. Krhotine dronova koje su pale na zemlju nisu napravile nikakvu štetu. Ukrajinska vojska svakodnevno pokušava da pogodi dronovima objekte u pograničnim delovima Rusije, ali sve češće napadaju rafinerije i skladišta derivata u centralnom evropskom delu zemlje. Zbog toga su u Smolenskoj oblasti morali da pojačaju sredstva radioelektronske borbe.

Koriste kineske delove

OBE strane koriste za pravljenje dronova kineske jeftine delove. Tako ukrajinska kompanija "Aerorozvitka" od uvoznih stranih delova sastavlja bespilotne letelice i šalje ih na front. Njeni dobri "kopteri" koštaju oko 20.000 dolara, ali protivničkim vojnicima nisu ništa manje opasni i oni koji koštaju oko 1.500 dolara.

U aprilu su u Smolenskoj oblasti posle udara ukrajinskih dronova dva puta gorela skladišta naftnih derivata. I u Brjanskoj oblasti je u nedelju ruski PVO uništio čak 30 ukrajinskih dronova, izjavio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz. Povređenih nije bilo, a ni materijalna šteta nije napravljena. Kursku oblast Ukrajinci su napali sa čak 36 dronova i osam raketa, rekao je gubernator Aleksej Smirnov. Svi dronovi su oboreni sredstvima radioelektronske borbe, kao i PVO sistemima. U poslednje vreme Ukrajinci za bacanje eksploziva koriste i balone. Ukrajinski mediji javljaju da su Rusi počeli da koriste novu metodu u borbi protiv protivničkih dronova. Sada ruske bespilotne letelice mogu da love ukrajinske dronove pomoću mreža.

Ukrajinski Telegram kanal "Politika zemlje" piše da ruski dronovi mogu da bacaju mrežu kojom zapetljaju elise protivničkog drona i on mora da padne na zemlju. Koliko imaju Rusi i Ukrajinci dronova niko ne saopštava. Ali lani su zapadni novinari tvrdili kako Kijev ima oko 7.000 dronova. Najviše se koriste kineski DJI, mada se mogu među oborenim naći i "Junek internešenel", zatim američki "Autel robotiks", kao i nemački "Iks Dinamiks". S obe strane nastoje da modernizuju letelice, da ih sredstva radioelektronske borbe ne mogu "umiriti" i spustiti na zemlju. Ali istovremeno elektroničari prave novu tehniku za obaranje dronova. Međutim, predugačka je linija fronta da bi se svuda obezbedio dovoljan broj uređaja za radioelektronsku borbu, pa zato i stradaju i ruski i ukrajinski vojnici.

Troje poginulo, a 124 ranjeno

U NAPADU ukrajinskih raketa na Sevastopolj na Krimu poginule su tri osobe, a čak 124 su ranjene. Gubernator Mihail Razvožajev je saopštio da je među nastradalima i dvoje dete. Nad morem je bilo oboreno pet ukrajinskih raketa, ali su njihovi delovi pali na naseljeni deo. Zapalila se jedna stambena zgrada i šuma u blizini odmarališta "Lazurni". U međuvremenu, ruske raketne jedinice su juče gađale mesto gde treniraju ukrajinski piloti u Kijevskoj oblasti. Poligon je gađan raketama dalekog dometa sa ruskih brodova. Ukrajinske vlasti tvrde da su povređena dva čoveka ni da je oštećeno više zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu