POHLEPA EPP UGROŽAVA EU: Politiko o predstojećim dogovorima o sastavu nove vlade Unije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 06. 2024. u 17:20

LIDERI EU naredne nedelje će ponovo pokušati da se dogovore oko vodećih funkcija u EU, ali grupacija Evropska narodna partija (EPP) desnog centra aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen postaje pohlepna, što bi moglo da ima velike posledice i po nju i Evropu, piše Politiko.

ПОХЛЕПА ЕПП УГРОЖАВА ЕУ: Политико о предстојећим договорима о саставу нове владе Уније

FOTO: AP/Tanjug

Za novi mandat na čelu Evropske komisije Fon der Lajen treba da dobije saglasnost lidera EU, a to još nije gotova stvar.

EPP je na neformalnom samitu lidera EU 17. juna tražila da podeli petogodišnji mandat predsednika Evropskog saveta sa socijalistima kao drugom najvećom grupacijom u EP.

-EPP je zapalila vatru nad kojom više nema kontrolu. Ako nastave sa ovim maltretiranjem, najveći san (aktuelnog predsednika Evropskog saveta Šarla) Mišela da se uhvati u koštac sa Ursulom postaće stvarnost, rekao je jedan neimenovani zvaničnik EU aludirajući na, kako tvrdi Politiko, planove Mišela da osujeti ambicije Fon der Lajen za dobijanje novog mandata.

Za sada je Fon der Lajen i dalje favorit za predsednika EK iako su se pred izbore pojavila druga imena kao što su premijeri Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kirijakos Micotakis, ali, navodi Politko, njih dvojjicu niko ne vidi kao prave alternative, pogotovu jer bi morali da dobiju podršku u Evropskom parlamentu.

A što je duže potrebno da se pronađe podrška za trenutni paket najviših pozicija u EU, koji podrazumeva Fon der Lajen na čelu EK, bivšeg portugalskog premijera iz redova socijalista Antonija Koštu kao predsednika Evropskog saveta, Robertu Mecolu sa Malte iz EPP za novi mandat na čelu EP i estonsku premijerku Kaju Kalas iz Obnovimo Evropu kao šefa diplomatije EU, to je veći rizik da paket bude ugrožen.

Uz to, italijanska premijerka Đorđa Meloni iz krajnje desničarske grupacije Evropski konzervativci i reformisti upozorila je da nije srećna zbog toga što je isključena iz pregovora o najvišim pozicijama, u kojima učestvuju EPP, socijalisti i liberali kao koalicioni partneri, iako je ECR trenutno treća po snazi grupacija u EP.

Kada je reč o zahtevima, Meloni krije svoje karte, reklo je pet neimenovanih diplomata EU.

Ona je bacila oko na ekonomski portfelj za Rim u narednom sazivu EK, zajedno sa funkcijom izvršnog potpredsednika ili potpredsednika za ECR.

Jedno od najistaknutijih imena za takvu funkciju je italijanski ministar za EU poslove Rafaele Fito.

Još jedno ime koje se spominje u Rimu i Briselu za mesto šefa diplomatije EU je aktuelna šefica italijanske obaveštajne službe Elizabeta Beloni, koja je organizovala sastanak G7 prošle nedelje.

Međutim, zvaničnici kažu da su male šanse da Beloni dobije taj posao jer se čini da je Meloni više zainteresovana za ekonomski portfelj i da je važno da neko iz istočnog dela EU dobije jednu od najviših funkcija u EU, za koju je trenutni favorit estonska premijerka Kaja Kalas.

Uticaj u pregovorima ima i Poljska, čiji je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski odbacio potencijalnu ulogu komesara EU za odbranu jer ona nema dovoljno veliku težinu.

Spekuliše se da Varšava razmatra veći portfelj, kao što je proširenje, dok se druge zemlje Centralne i Istočne Evrope nadaju da će obezbediti portfelj za transport, koji vide kao ključni za povećanje obima trgovine sa ostatkom bloka.

Ukoliko se lideri EU dogovore, Evropski parlament mogao bi da o narednom predsedniku Komisije glasa sredinom jula.

Ipak, daleko od toga da je glasanje u EP o kandidaturi Fon der Lajen gotova stvar.

Koalicija EPP, socijalista i liberala rizikuje da bude premala da bi Fon der Lajen dobila potreban 361 glas od 720 poslanika u EP pošto pojedini stručnjaci smatraju da oko 10 odsto poslanika neće glasati za nju.

Kako je rekao jedan od zvaničnika EU, "pohlepno i arogantno" ponašanje EPP moglo bi da dovede do većeg curenja glasova socijalista.

Ukoliko Fon der Lajen ne dobije podršku EP, na Evropskom savetu je da predloži alternativnog kandidata za predsednika Komisije, što rizikuje da dovede do institucionalne krize, upozorile su diplomate.

Jedan diplomata je sugerisao da bi, ako imenovanje Fon der Lajen ne bude odobreno, mogao bi da bude ugrožen i ostatak paketa o najvišim pozicijama.

Ako lideri EU odobre paket najviših pozicija u EU sledeće nedelje, a Evropski parlament podrži Fon der Lajen za predsednika EK sredinom jula, nova Evropska komisija trebalo bi da bude uspostavljena oko 1. novembra.

Ukoliko se lideri EU ne dogovore sledeće nedelje, oni će se ponovo sastati na narednom Evropskom savetu na leto, a ako bude potrebne, organizovaće dodatne sastanke Evropskog saveta.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD