SANKCIJE BRISELA BEZ VELIKE ŠTETE MOSKVI: EU uvodi nova ograničenja Rusiji za izvoz tečnog prirodnog gasa

A. V. V.

21. 06. 2024. u 12:55

AMBASADORI zemalja Evropske unije dogovorili su se juče da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, koji uključuje, između ostalog, ograničenja vezana za izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa u EU, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU na "Iksu". Međutim, stručnjaci ocenjuju da nova ograničenja neće naneti preveliku štetu Moskvi jer Evropa i dalje kupuje ruski gas.

САНКЦИЈЕ БРИСЕЛА БЕЗ ВЕЛИКЕ ШТЕТЕ МОСКВИ: ЕУ уводи нова ограничења Русији за извоз течног природног гаса

Foto: Goran Čvorović

- Ovaj paket pruža nove ciljane mere i povećava uticaj postojećih sankcija tako što zatvara rupe u zakonu - saopštilo je belgijsko predsedništvo EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će taj paket dodatno uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama.

- To će Rusiji oduzeti dalje energetske prihode - rekla je ona.

Novim merama, navodi se, lukama u EU neće biti dozvoljeno da preprodaju ruski tečni gas, a finansiranje planiranih ruskih terminala za ovaj energent na Arktiku i Baltiku biće blokirano.

Evropske luke u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji trenutno su glavne ulazne tačke za isporuke tečnog gasa sa ruskog sibirskog poluostrva Jamal, a neke od njih su ključna čvorišta za ponovni izvoz u zemlje poput Turske, Kine ili dalje zemlje jugoistočne Azije. Dok je Mađarska zapretila da će uložiti veto na paket zbog svog opšteg protivljenja ruskim energetskim sankcijama, Nemačka je bila poslednja koja se protivila uključivanju takozvane klauzule bez Rusije iz straha da bi mogla da naškodi njenim preduzećima. Pretovar iz luka EU u Aziju iznosi samo 10 odsto ukupnog ruskog izvoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL NA EURO 2024: Heroj Turske uradio na terenu ono što nikako ne sme! Ovo je gore od albanskog orla, UEFA pokrenula hitnu istragu