ZAHAROVA SVE RAZOTKRILA: Stoltenberg se nada novoj funkciji zbog ovoga

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 06. 2024. u 21:08

ODLAZEĆI generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon što je predsednika SAD Džozefa Bajdena izvestio o povećanju vojnih izdataka zemalja NATO-a, nada se da će to biti uzeto u obzir pri njegovom imenovanju na novu funkciju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА СВЕ РАЗОТКРИЛА: Столтенберг се нада новој функцији због овога

Foto: Profimedia

- Simbolično je da se datum objavljivanja izveštaja poklopio sa sastankom odlazećeg generalnog sekretara bloka Stoltenberga sa američkim predsednikom Bajdenom. Cilj je da izvesti 'domaćina' o rezultatima obavljenog posla, nadajući se tome da će se oni uzeti u obzir prilikom određivanja budućeg Stoltenbergovog posla... Šampioni demokratskih vrednosti, za koje sebe smatraju, već desetu godinu zaredom povećavaju finansijska sredstva za destabilizaciju bezbednosne situacije - navela je Zaharova, prenosi RIA novosti.

Pored toga, dodala je, zemlje članice Alijanse nastavljaju da "obmanjuju" svoje građane, čiji se porezi, kako je navela, koriste za eskalaciju vojne situacije u Evropi i van njenih granica.

- Nije prva godina da svoje građane indoktriniraju mitom o pretnjama koje navodno dolaze iz Rusije i Kine kako bi izvlačili ogromne sume iz njihovih novčanika - rekla je Zaharova, a njen komentar je objavljen na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, mnogim predstavnicima međunarodne zajednice odavno je postalo jasno da su glavni korisnici ovog pristupa SAD i njihov vojno-industrijski kompleks. 

- Većina sredstava koja izdvajaju druge zemlje članice Severnoatlantskog bloka biće iskorišćena za plaćanje američkih proizvoda -napomenula je ona.

Istovremeno, dodala je Zaharova, evropske članice NATO nastavljaju da "bez pogovora slede kurs koji diktira Vašington, dok istovremeno dovode sopstvenu ekonomiju i društvenu sferu u duboku krizu".

Stoltenberg je na sastanku sa Bajdenom u Beloj kući 17. juna rekao da su zemlje članice NATO povećale izdatke za odbranu za "neviđenih" 18 odsto. 

Prema njegovim rečima, 23 članice NATO-a (od 32) do kraja 2024. će potrošiti 2 odsto BDP-a ili više na odbranu, što ukupno iznosi 1 bilion 474 milijarde američkih dolara.

Stoltenberg će na mestu generalnog sekretara NATO ostati do 1. oktobra ove godine. 
 

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG -  Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ZNAM NI GDE DA GA SAHRANIMO Otac vehabije koji je upucao žandarma - Vaspitavali smo ga i trudili se, vrbovali su mi dete i oteli ga