UKRAJINA PONOVO TRLJA RUKE: Evo koliko milijardi stiže u Kijev od strane MMF

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 06. 2024. u 18:00

UKRAJINSKI premijer Denis Šmihal i prvi zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat razgovarali su o obezbeđivanju Ukrajini 2,2 milijarde dolara ovog meseca u okviru programa proširenog fonda MMF-a.

УКРАЈИНА ПОНОВО ТРЉА РУКЕ: Ево колико милијарди стиже у Кијев од стране ММФ

Foto: Profimedia

- Računamo na podršku Borda direktora MMF-a krajem ovog meseca, čija odluka će Ukrajini doneti 2,2 milijarde dolara u okviru programa EFF u iznosu od 15,6 milijardi dolara -  naveo je on na platformi Iks.

Šmihal je napomenuo da je tokom sastanka zahvalio Gopinat na uspešnom radu na četvrtoj reviziji programa EFF. 

- Posebna pažnja je posvećena makroekonomskim pitanjima. Pozdravio sam odluku zemalja G7 da Ukrajini pošalju 50 milijardi dolara, koji će biti otplaćeni sa kamatama iz zamrznute ruske imovine. Očekujemo sredstva već ove godine. To će ojačati ekonomski kapacitet naše države u suprotstavljanju ruskoj agresiji - naglasio je premijer Ukrajine.

On je takođe izrazio zahvalnost MMF-u na doslednoj podršci Ukrajini "da izdrži i nastavi borbu za slobodu i demokratske vrednosti".

Ukrajina je od početka godine privukla 11,8 milijardi dolara spoljnog finansiranja, a ovog meseca se očekuje da će dobiti 1,9 milijardi evra u okviru programa "Ukrajinski fond".

 

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG -  Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD