BRITANSKI MEDIJI: London predala Ukrajini tenkove sa kancerogenom bojom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 17:00

VELIKA Britanija je do 2019. godine koristila boju koja sadrži kancerogenu supstancu za farbanje tenkova „čelendžer 2“, koje je London, između ostalog, isporučivao Kijevu, piše list „Tajms“.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Лондон предала Украјини тенкове са канцерогеном бојом

Foto @miladvisor

-Do januara 2019. godine britanske oružane snage su koristile boju koja sadrži heksavalentni hrom, koji je kancerogen za ljude, na kamionima, tenkovima od nerđajućeg čelika kao što je „čelendžer 2“i oklopnim transporterima, navodi se u članku.

Upotreba opasnog hroma u proizvodnji zabranjena je direktivom EU još 2003. godine. Tri godine kasnije ratifikovana je uredba Evropske unije o regulisanju hemijskih supstanci, u okviru koje je Evropska komisija kao rok za dozvoljenu upotrebu hromata u bojama postavila januar 2019. godine, podseća list.

Foto: EPA

To znači da britansko Ministarstvo odbrane do krajnjeg roka nije prestalo da koristi boju sa kancerogenim hromom za pokrivanje tehnike, ističe se u članku.

Sada neki britanski vojnici koji su farbali borbena vozila ovom bojom boluju od Hodžkinovog limfoma, malignog kancera, navodi se u članku. Oni nameravaju da tuže britansko Ministarstvo odbrane, jer smatraju da je vojno rukovodstvo skoro 20 godina znalo za sve rizike, ali je nastavilo da koristi boju, ne obaveštavajući vojnike o opasnosti i ne obezbeđujući im zaštitnu odeću, prenosi list.

U januaru 2023. godine Britanija je objavila da je Ukrajini predala 14 borbenih tenkova „čelendžer 2“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO