UKRAJINSKI MEDIJI: Novi detalji o navodno naručenom ubistvu od strane bivšeg mentora Zelenskog

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 06. 2024. u 18:01

UKRAJINSKI mediji objavili su nove detalje o krivičnom postupku protiv biznismena Igora Kolomojskog, koji je optužen da je naručio ubistvo pre više od dve decenije.

УКРАЈИНСКИ МЕДИЈИ: Нови детаљи о наводно нарученом убиству од стране бившег ментора Зеленског

Foto: Printscreen


Veruje se da je taj mogul odigrao ključnu ulogu u dolasku ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na vlast. Pre nego što se kandidovao za predsednika 2019. godine, Zelenski je imao humorističku emisiju koju je režirao medijski holding koji kontroliše Kolomojski.

Ukrajinske vlasti stavile su Kolomojskog u istražni pritvor prošlog septembra zbog navodnih finansijskih zločina i od tada su dodale nove optužbe, uključujući i one iz maja.

U najnovijem saopštenju o ovom slučaju navodi se da je 2003. godine „poznati biznismen“ angažovao bandu da se osveti advokatu jer je odbio njegov zahtev da poništi ishod skupštine akcionara. Grupa je napala svoju metu, ali nije uspela da ga ubije, saopštila je kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca. Kolomojski nije imenovan, iako se na fotografiji optuženog jasno video biznismen.

U utorak je medij Ukrainsky Novini (Ukrajinske vesti) tvrdio da ima pristup sudskim papirima i podelio više detalja o optužbama protiv Kolomojskog. Prema rečima tužioca, on je angažovao bandu preko telohranitelja. Prvo su gađali pogrešnog čoveka, teško ga pretukli, ali su na kraju izvršili pokušaj ubistva advokata. Nisu uspeli da ga ubiju „zbog okolnosti van njihove kontrole“, navodi se u predmetu.

Žrtva je u dokumentima identifikovana da radi za biznismena Viktora Pinčuka, zeta tadašnjeg predsednika Leonida Kučme. Detalji se poklapaju sa okolnostima napada na advokata Sergeja Karpenka 2003. godine, zbog čega je Kolomojski bio pod istragom 2005. godine.

Prema izveštajima ukrajinskih medija, Karpenko je bio umešan u borbu za vlasništvo nad fabrikom Dnjeprospecstal i protivio se pokušajima Kolomojskog da preuzme kontrolu. Kolomojski je navodno tražio od svog telohranitelja, čoveka po prezimenu Nikitin, da angažuje grupu kriminalaca da izvrše odmazdu. Oni su navodno prvo napali Karpenkovog poslovnog partnera, a kasnije i samog advokata, koristeći metalne šipke, čekiće i noževe u oba napada.

Ukrajinski tužioci su 2005. godine pokrenuli krivični postupak protiv Kolomojskog. U bizarnom obrtu, zahtev za nalog za hapšenje opozvan je iz kancelarija generalnog tužioca dan nakon što je podnet. Istraga je zatvorena nekoliko meseci kasnije.

Neki u Ukrajini su očekivali da će se slučaj ponovo pojaviti na Višem sudu u Londonu, koji je 2015. trebalo da bude saslušan vlasnički spor između Pinčuka, Kolomojskog i trećeg ukrajinskog biznismena. Spor je rešen van suda.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD