KAD PROGOVORI LOVAC NA NACISTE: Neviđena politička situacija u Francuskoj okrenula zemlju "naglavačke"

Koliko je situacija u Francuskoj neobična i zapaljiva, pokazuje i primer čuvenog advokata i lovca na naciste Serža Klarslfelda.

КАД ПРОГОВОРИ ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ: Невиђена политичка ситуација у Француској окренула земљу наглавачке

Foto: Goran Čvorović

Klarsfeld (89), čiji je otac ubijen u Aušvicu, poručio je da se ni u jednom trenutku ne bi dvoumio da glasa za Nacionalno okupljanje, ako bi morao da bira između njih i levičarske koalicije.

Ovaj stav bi do pre samo nekoliko godina predstavljao "svet naopačke", jer su krajnjoj desnici oličenoj u stranci Marin Le Pen, a naročito dok je partiju vodio njen otac Žan Mari Le Pen, prišivane razne etikete, a ekstremna levica ih i danas optužuje za "fašizam".

Ipak, od izjava starijeg Le Pena da su "gasne komore bile detalj iz Drugog svetskog rata" zbog čega je odgovarao i pred sudom, do današnjih dana, proteklo je mnogo vode Senom, a stranka, koja je u međuvremenu promenila i ime, izmenila je i imidž i "umila" svoj politički diskurs. Do te mere, da ni Serž Klarsfeld sada ne vidi ništa čudno u tome da joj da glas.

Ni Klarsferld sigurno ne bi nešto slično izjavio do pre samo desetak godina. Ali, danas, u trenutku dok se nepotčinjeni iz levičarske koalicije zalažu za kažnjavanje Izraela usled dejstava u Gazi zbog čega ih mnogi optužuju za antisemitizam, stvari stoje savim drugačije.

Nacionalni sekretar nepotčinjenih Manuel Bompar je poručio da je šokiran Klarsfeldovom izjavom i istakao da je poznati advokat i istoričar "izgubio vrednosne repere". Ali, i mnogi drugi Francuzi su promenili ovu "vrednosnu skalu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)