BAJDEN ODOBRIO: SAD šalju Ukrajini još jedan raketni sistem "patriot"

Tanjug

12. 06. 2024. u 12:15

SJEDINjENE Američke Države poslaće Ukrajini još jedan raketni sistem "patriot", izjavila su dva američka zvaničnika, odgovarajući na pozive Kijeva za veću protivvazdušnu odbranu zbog napada na severoistočni region Harkova.

БАЈДЕН ОДОБРИО: САД шаљу Украјини још један ракетни систем патриот

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zvaničnici su rekli da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez i da bi to bio drugi raketni sistem "patriot" koji su Sjedinjene Američke Države dale Ukrajini, preneo je danas AP.

Dvojica američkih zvaničnika govorila su pod uslovom anonimnosti, jer odluka, o kojoj je prvi pisao Njujork tajms, nije zvanično objavljena.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je prošlog meseca u Madridu da će sistemi "patriot" pomoći ukrajinskim snagama da se bore protiv 3.000 bombi koje, kako on tvrdi, Rusija lansira na Ukrajinu svakog meseca.

On je rekao da su Ukrajini potrebna dva sistema za zaštitu Harkova, gde je Rusija pokrenula prekograničnu ofanzivu 10. maja.

Odluka je doneta dok se lideri odbrane iz SAD, Evrope i drugih zemalja pripremaju za svoj mesečni sastanak o bezbednosnim potrebama Ukrajine koji treba da bude održan u četvrtak u Briselu.

BONUS VIDEO: RUSKA DALEKOMETNA AVIJACIJA: Let iznad voda Baltičkog, Barencovog i Norveškog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu