GORI GRČKA: Najavljene paklene vrućine, temperatura prelazi 40 stepeni

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 06. 2024. u 07:36

ZA Grčku su danas najavili paklene vrućine, a veoma visoke temperature će, prema najavama, biti sve do vikenda.

ГОРИ ГРЧКА: Најављене паклене врућине, температура прелази 40 степени

Foto: Nenad Živanović

Najviše temperature očekuju se danas i sutra, a prognozirano je da će u nekim delovima zemlje ići čak i do 42 stepena Celzijusa. Najtoplije će biti u kopnenom delu Grčke, najviše u centralnim i južnim predelima, a vlasti upozoravaju i na veliku opasnost od izbijanja požara.

Zbog veoma visokih temperatura širom Grčke su zatvorene osnovne škole, a postoji mogućnost i da školska godina bude završena ranije zbog veliki vrućina za osnovce i predškolce. Kako javljaju lokalni mediji, u mnogim vrtićima i nižim razredima osnovnih škola nastava traje samo do 11.30 časova.

Kako se najavljuje, u severnim delovima Grčke temperatura će se kretati od maksimalnih 37 do 40 stepeni, dok će ujutru biti čak i 27.

U centralnoj Grčkoj i na zapadu Peloponeza maksimalna temperatura dostizaće 38 do 40 stepeni, a u Tesaliji 41 do 42 stepena, dok će u istočnim delovima živa u termometru možda dostići i 43. podelak.

Prema najavama, na ostrvima istočnog Egeja i Dodekaneza temperatura će ići do 39 stepeni, dok će lokalno na Kritu dostići i do 42 stepena Celzijusa.

Na Atici će u četvrtak maksimalne temperature dostići 41 stepen, dok će u primorskim predelima biti niža temperatura za 3 do 5 stepeni.

Očekuje se da će u petak doći do pada temperature u zapadnim, centralnim i severnim delovima zemlje, dok će u ostatku temperature i dalje biti veoma visoke.

Vlasti su upozorile na opasnost od izbijanja požara u regionu Atike, Korinta, Larise...

BONUS VIDEO: "PAKAO": Bikoviću upala zmija u sobu na letovanju u Grčkoj - Šta da je nisam video?

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)