STAV KINE JASAN: Niko ne sme da sabotira odnose Moskve i Pekinga

Novosti online

11. 06. 2024. u 21:06

TREĆE strane ne bi smele da se mešaju niti da potkopavaju normalnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Kine i Rusije, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đen na brifingu u ponedeljak.

СТАВ КИНЕ ЈАСАН: Нико не сме да саботира односе Москве и Пекинга

Foto: Tanjug/AP photo

Tako je odgovorio na medijske izveštaje da bi zemlje G7 mogle da izdaju "strogo upozorenje" kineskim bankama jer navodno pomažu Ruskoj Federaciji da zaobiđe sankcije.

- Kina nikada neće prihvatiti bilo kakve nezakonite jednostrane sankcije - rekao je Lin Đen.

Kina će preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija, naveo je portparol.

Očekuje se da će na samitu sredinom juna u Italiji lideri zemalja Grupe 20 na privatnim sastancima razgovarati o pretnji koju navodno predstavlja razvoj trgovine između Rusije i Kine. Mediji pretpostavljaju da će se ti razgovori završiti zvaničnim saopštenjima u vezi sa kineskim bankama, prenela je RIA.

Napominje se da SAD i zemlje G7 najverovatnije neće uvoditi trenutne restriktivne mere ni protiv jedne banke tokom samita, kao i da upozorenje neće uticati na velike kineske banke.

Iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena su poručili da su Vašington i njegovi partneri spremni da koriste sankcije i da pooštre kontrolu izvoza kako bi otežali Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada.

To je primetio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kolegama iz BRIKS-a i drugih prijateljskih zemalja, kada je ukazao da rešenja koje Kolektivni zapad donosi, naročito u sferi ekonomije, finansija i trgovine, sve češće nisu u skladu sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija niti su u skladu sa međunarodnim pravom.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI SUPESONIČNI LOVCI: Pogledajte lovce Su-34 koji koriste municiju dostavljenu iz vazduha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI ZET POTOPIO ITALIJANE: Švajcarac oženio lepu Srpkinju sa tetovažom koja nosi moćno značenje (FOTO)