"BROJ ZAINTERESOVANIH STALNO RASTE" Lavrov: Blizu 30 država želi da sarađuje sa BRIKS-om

Novosti online

11. 06. 2024. u 15:31

BROJ država koje žele da se pridruže radu BRIKS-a približava se 30, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu nakon samita šefova diplomatija BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu.

БРОЈ ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ СТАЛНО РАСТЕ Лавров: Близу 30 држава жели да сарађује са БРИКС-ом

Foto Tanjug/AP

- U skladu sa dogovorom sa prošlogodišnjeg samita BRIKS-a u Johanezburgu, razmotrili smo rad na usaglašavanju modaliteta za uvođenje nove kategorije zemalja-partnera BRIKS-a. Broj država koje su zainteresovane da se pridruže našem radu stalno raste i već se približava broju 30 - rekao je on.

Prema rečima Lavrova, sve kolege iz BRIKS-a razumeju da takav zahtev ne može ostati bez pozitivnog odgovora.

- I nastavićemo da radimo u tom pravcu - uverio je ministar.

- Spremićemo odgovarajuće preporuke za samit asocijacije, koji će se održati u Kazanju 22-24. oktobra - objasnio je on.

Kako je istakao ruski ministar, BRIKS ne želi da preuzme ulogu jednog od polova u geopolitici niti želi da se izoluje od sveta.

- BRIKS nije izolovan od ostatka sveta, naprotiv, BRIKS se objektivno pojavio kao grupa zemalja koje su zainteresovane za pravednost na svetskoj sceni. BRIKS ne želi da preuzme ulogu jednog od polova. Polova u policentričnom svetu će biti mnogo više - rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, tokom samita, članice BRIKS-a su istakle destruktivan karakter trgovinskog protekcionizma SAD, istakao je Lavrov.

- Većina delegacija je istakla destruktivnu prirodu sebične politike trgovinskog protekcionizma koju vode Sjedinjene Države i njihovi saveznici - zaključio je ministar.

Ovu su najvažnije poruke Lavrova sa samita šefova diplomatija BRIKS-a :

▪ Rusija nije deo nikakvog saveza sa Kinom ili Severnom Korejom, ali vidi pokušaje zapadnih zemalja da „igraju na nuklearnu kartu“ i protivi im se.

▪️ Moskva se ne krije od Zapada, zapadne zemlje moraju da shvate da od njihovog ponašanja neće proizići ništa osim nastavka konfrontacije.
▪️ Većina učesnika samita šefova diplomatija BRIKS-a govorila je o destruktivnoj prirodi politike trgovinskog protekcionizma koju sprovodi Vašington.
▪️ BRIKS ne pretenduje na ulogu geopolitičkog stuba i ne pokušava da se izoluje od svih. BRIKS interesuje pravda u svetu.
▪️ Tekst novog sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji sa Iranom je u potpunosti usaglašen.
▪️ Rusija neće moći tek tako da sedne za pregovarački sto sa Kijevom, kao da nije bilo ugnjetavanja Rusa. Istovremeno, Moskva je imala neke kontakte sa Zapadom u vezi sa Ukrajinom o kojima nije saopšteno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti