ANALENA UMESTO BORELJA? Nemački Zeleni viđeni za komesarske pozicije u EK

I.S.

06. 06. 2024. u 16:37

ZA poziciju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, na kojoj je sada Đozep Borelj, kao potencijalni kandidat se pominje nemačka šefica diplomatije Analena Berbok, piše Politiko.

АНАЛЕНА УМЕСТО БОРЕЉА? Немачки Зелени виђени за комесарске позиције у ЕК

Foto: Tanjug/AP

Državni sekretari u nemačkom Ministarstvu za ekonomske poslove i članovi stranke Zeleni Franciska Branter i Sven Gigold su potencijalni kandidati za komesarske pozicije u Evropskoj komisiji (EK) u slučaju da iz trke za reizbor na mesto predsednice EK ispadne Ursula fon der Lajen, piše Politiko.

To je i te kako moguće zbog verovatnoće da će Evropski parlament posle izbora biti još više neprijateljski nastrojen prema Fon der Lajenovoj, navodi se u analizi ovog medija. U takvom scenariju, na osnovu koalicionog sporazuma nemačkih vladajućih stranaka, Zeleni bi imali pravo na kandidata za neku drugu komesarsku poziciju u EU.

Branter je trenutno i narodna poslanica u Nemačkoj, a u sklopu ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju je zadužena za trgovinsku politiku EU. Na čelu tog ministarstva je zeleni Robert Habek, a njegova desna ruka Sven Gigold bavi se malim i srednjim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji