ČETRDESET VOZILA U PRATNJI BAJDENA: Detalji dočeka američkog predsednika, u Parizu

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je pre podne u Pariz, gde ga je na aerodromu Orli sačekao premijer Gabrijel Atal.

ЧЕТРДЕСЕТ ВОЗИЛА У ПРАТЊИ БАЈДЕНА: Детаљи дочека америчког председника, у Паризу

Foto: Goran Čvorović

Bezbednosti američkog predsednika posvećena je velika pažnja, mnoge ulice su blokirane, a u njegovoj pratnji je čak četrdesetak automobila i helikopter američke vojske.

Bajden će, zajedno sa drugim visokim zvanicama, među kojima su i britanski kralj Čarls Treći i nemački kancelar Olaf Šolc, učestvovati na svečanosti obeležavanja 80 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji. Centralna proslava biće organizovana sutra.

Bajden će učestvovati u ceremoniji odavanja počasti stradalim savezničkim vojnicima, dok će ga u subotu u Parizu u državničkoj poseti primiti Emanuel Makron, s kojim će se već videti u Normandiji. Takođe, na obeležavanju osam decenija od iskrcavanja saveznika, kada je poginulo 50 i 70 hiljada vojnika, biće prisutan i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koga će Makron primiti u Jeliseju u petak.

Namera zapadnih saveznika je da ovom prilikom pokažu i jedinstvo u podršci Ukrajini. Rusija je, kao sila koja je dala ogroman doprinos borbi protiv nacističke Nemačke i podnela ogromne žrtve, najpre bila pozvana, ali poziv nije važio za predsednika ove zemlje Vladimira Putina, da bi zvanični Pariz i takav poziv na smanjenom nivou povukao pre nekoliko dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška