EVROPA "OŽIVELA" DRUGI SVETSKI RAT: Padobranci izveli skok na mestu gde se vodila jedna od najvećih bitaka

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 06. 2024. u 15:57

PADOBRANCI koji su iskakali iz aviona iz doba Drugog svetskog rata na sada mirno nebo Normandije gde je nekada besneo rat, najavili su danas ceremoniju povodom Dana D.

ЕВРОПА ОЖИВЕЛА ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ: Падобранци извели скок на месту где се водила једна од највећих битака

Foto: Profimedia

Sve je manji broj veterana u kasnim 90-im koji se vraćaju da bi se setili palih prijatelja i njihovih podviga koji su izmenili istoriju, preneo je AP.

Iz tri transportna aviona C-47, oni su iskočili, a njihovi padobrani otvarali su se na plavom nebu, dok su ih okupljeni čekali uz pesme Glena Milera i Edit Pjaf.

Predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i britanski članovi kraljevske porodice su među VIP ličnostima koje Francuska očekuje na događajima za Dan D.

Rusija neće biti pozvana na događaje povodom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja na Dan D u Drugom svetskom ratu sledeće nedelje s obzirom na njen rat protiv Ukrajine, saopštilo je 30. maja francusko predsedništvo.

Organizatori su prethodno u aprilu saopštili da predsednik Rusije Vladimir Putin neće biti pozvan na događaje u Francuskoj, ali da će neki ruski predstavnici biti dobrodošli u znak priznanja za ratne žrtve koje je položila ta zemlja, preneo je Rojters.

Sovjetski Savez je izgubio više od 25 miliona ljudi u Velikom otadžbinskm ratu, a Moskva je pod Putinom je počela da obeležava pobedu u ratu masovnom vojnom paradom na Crvenom trgu.

Ruski zvaničnici su u prošlosti prisustvovali ceremoniji obeležavanja Dana D.

Tokom obeležavanja 70. godišnjice 2014, Putin je zajedno sa tadašnjim liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine uspostavio takozvani Normandijski format - kontakt grupu za rešavanje sukoba između Ukrajine i Rusije, u tom trenutku fokusiranu na Donbas i Krim.

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

(Alo)

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU - Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hirurg koji je laseru dao oči