OPŠTI IBORI U MEKSIKU: Pravo glasa ima oko 100 miliona ljudi

Novosti online

02. 06. 2024. u 08:10

U MEKSIKU se danas održavaju predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa ima oko 100 miliona ljudi.

ОПШТИ ИБОРИ У МЕКСИКУ: Право гласа има око 100 милиона људи

FOTO: EPA

Birači u 32 savezne države biraće predsednika koji će zameniti odlazećeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, populistu koji je proširio socijalne programe, ali nije uspeo da suzbije nasilje meksičkih kartela, prenosi AP.

Pošto je vodeći kandidat na izborima iz njegovog Pokreta nacionalnog preporoda (Morena), gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum, glasači će danas ponovo ocenjivati Obradorovu politiku, čiji je nastavak ona obećala.

Ankete predviđaju pobedu Šejnbaum, a njen glavni rival je bivša senatorka iz Stranke nacionalne akcije Šočitl Galvez, čiji je otac bio pripadnik domorodačkog naroda Otomi.

Galvez je svoj put do osnivanja više tehnoloških kompanija počela skromno, prodajući hranu na ulici, a prošle godine je napustila Senat da bi počela kampanju u kojoj je oštro kritikovala Obradora zbog nedovoljno strogog pristupa borbi protiv nasilja kartela.

Treći po popularnosti kandidat je bivši poslanik Predstavničkog doma Horhe Alvarez iz stranke Građanski pokret, pa će najverovatnije Meksiko dobiti prvi put dobiti ženu predsednika.

Glavna pitanja u predizbornoj kampanji bila su nasilje kartela i ekonomija, koja je za vreme Obradora održavala rast BDP-a od 1 odsto na godišnjem nivou.

AP navodi da se vladajuća stranka Morena nada da će osvojiti dvotrećinsku većinu u Kongresu koja je potrebna da bi se promenio ustav, kako bi ukinula nadzorne agencije koje su, kako tvrdi ta stranka, neefikasne i rasipničke.

Opozicija, međutim, smatra da bi takav potez ugrozio demokratske institucije Meksika.

Predsednik Meksika se bira na šestogodišnji mandat u jednom krugu glasanja, a birači će danas glasati i za 128 senatora, 500 predstavnika u donjem domu Kongresa i za gotovo 20.000 pozicija u lokalnoj vlasti.
 

BONUS VIDEO: HUMANITARNI ŠAHOVSKI TURNIR U BORBI: Igra za udruženje roditelja "Mali div"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor