FBI JURI HAKERA: Kinez zaradio 99 milion dolara prodajom pristupa kućnim računarima sajber kriminalcim

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 05. 2024. u 23:00

KINESKI državljanin je zaradio oko 99 miliona dolara prodajom pristupa milionima Windows kućnih računara širom sveta sajber kriminalcima, saopštili su američki federalni zvaničnici.

ФБИ ЈУРИ ХАКЕРА: Кинез зарадио 99 милион долара продајом приступа кућним рачунарима сајбер криминалцим

Foto Shutterstock

Junhe Vang (35) je napravio malver koji je ugrozio više od 19 miliona kućnih računara širom sveta, uključujući skoro 614.000 u SAD, objavilo je Ministarstvo pravde.

Od 2014. do jula 2022., Vang i drugi su vodili botnet koji je "omogućavao sajber napade, prevare velikih razmera, eksploataciju dece, uznemiravanje, pretnje bombama i kršenja izvoznih propisa", naveo je državni tužilac Merik Garland u saopštenju za javnost, prenosi CBS Njuz.

Vang je uhapšen prošle nedelje pod optužbom da je koristio malver i kreirao i upravljao rezidencijalnom proksi uslugom poznatom kao „911 S5“.

Usluga je omogućila sajber kriminalcima da zaobiđu sisteme za otkrivanje finansijskih prevara kako bi ukrali milijarde od finansijskih institucija, izdavaoca kreditnih kartica i saveznih programa pozajmljivanja, uključujući više od 5,9 milijardi dolara lažnih potraživanja za nezaposlene u SAD tokom pandemije, saopštile su vlasti.

Skoro 100 miliona dolara profita Vang je potrošio na luksuzne automobile, satove i nekretnine.

On se suočava sa kaznom do 65 godina zatvora ako bude osuđen za optužbe koje uključuju zaveru radi kompjuterske prevare.

Ministarstvo finansija objavilo je finansijske sankcije protiv Vanga i još dve osobe za aktivnosti povezane sa 911 S5, u julu 2022. pre nego što se ponovo pojavio kao "Cloudrouter" u oktobru 2023, rekli su zvaničnici.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!