SAD UVELE SANKCIJE: Na meti centralnoafričke kompanije povezane sa Vagner grupom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 05. 2024. u 18:53

SJEDINjENE Američke Države su danas uvele sankcije protiv dve centralnoafričke kompanije povezane s ruskom plaćeničkom grupom Vagner i ilegalnim rudarskim aktivnostima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

САД УВЕЛЕ САНКЦИЈЕ: На мети централноафричке компаније повезане са Вагнер групом

Foto: Depositphotos

Vašington, koji je ranije optuživao Vagner za unapređivanje "zlonamernih aktivnosti" Rusije u Centralnoafričkoj republici, saopštio je da su ova grupa i povezane kompanije tamo uspostavile “ogromnu bezbednosnu i poslovnu mrežu”, prenosi Rojters.

-Ova mreža je unapredila destabilizujuće aktivnosti Rusije na račun suvereniteta Centralnoafričke Republike“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Jedna od kompanija pogođenih sankcijama je rudarska grupa za koju Vašington tvrdi da je uvezla hemikalije koje se obično koriste u rudarstvu, i iznajmila letelice koje je Vagner koristio za premeštanje osoblja i opreme.

Druga sankcionisana firma je navodno primala pošiljke materijala od ruskog entiteta povezanog sa Jevgenijem Prigožinom, osnivača Vagner grupe, koji je poginuo u avionskoj nesreći prošlog avgusta.

Ministarstvo je saopštilo da ove sankcije znače da je sva imovina i finansije kompanija koje se nalaze u SAD, ili je kontrolišu i poseduju američka lica, blokirana.

Iz ministarstva je navedeno da se finansijske institucije i druga lica koja se bave određenim transakcijama ili aktivnostima sa firmama mogu naći pod sankcijama.

SAD su sankcionisale brojne subjekte i pojedince širom sveta koji navodno podržavaju Vagner grupu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)