ODATA POČAST RAISIJU U UN: Amerika bojkotovala

Novosti online

30. 05. 2024. u 18:23

U GENERALNOJ skupštini Ujedinjenih nacija danas je odata počast iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo u padu helikoptera 19. maja, a Sjedinjene Američke Države bojkotovale su ceremoniju zbog njegove navodne umešanosti u ''brojna, užasna kršenja ljudskih prava“.

ОДАТА ПОЧАСТ РАИСИЈУ У УН: Америка бојкотовала

Foto AP

- Raisi je umešan u brojna, užasna kršenja ljudskih prava, uključujući i vansudska ubistva 1988. Neka od najgorih kršenja ljudskih prava dogodila su se tokom njegovog mandata, rekao je potparol američke misije u UN Nejt Evans i poručio da bi UN trebalo da stane uz narod Irana.

Generalna skupština UN od 193 člana tradicionalno se sastaje da oda počast svakom svetskom lideru koji je bio šef države u trenutku smrti.

Tokom 50-minutnog odavanja počasti Raisiju, govore su držali predstavnici različitih zemalja i regionalnih grupa, prenosi Rojters.

- 'Ujedinjene nacije su solidarne sa Irancima u potrazi za mirom, razvojem i osnovnim slobodama, poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Iranska misija u Njujorku odbila je da komentariše bojkot SAD, ali je ambasador Amir Said Iravani komentarisao da su Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, koji je takođe poginuo u padu helikoptera, bili ''simbol nade, otpornosti i trajne moći dobrog upravljanja i diplomatije''.

- Ostajemo posvećeni održavanju principa mira, bezbednosti, pravde i multilateratizma koji su oni neumorno podržavali, rekao je Iravani.

Rojters navodi da je Raisi, kao mladi tužilac u Teheranu, bio deo panela koji je nadgledao pogubljenje stotina političkih zatvorenika u glavnom gradu Irana 1988. godine, kako se približavao kraj rata te zemlje sa Irakom.

Predsednički izbori u Iranu zakazani su za 28. jun, a do tada će Mohamad Mohbar biti vršilac dužnosti predsednika.

Raisi i Abdolahijan poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana, a bivši predsednik je sahranjen 23. maja u rodnom gradu Mašhad.

BONUS VIDEO: “ACO SRBINE” Nišlije gromoglasno u Čairu dočekuju predsednika Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA U MEDICINI ali u ovome je ključ