UKRAJINA ZAKLJUČILA BEZBEDNOSNI SPORAZUM SA PORTUGALOM: Evo šta to zapravo znači

Novosti online

28. 05. 2024. u 20:24

PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Portugala Luiz Montenegro potpisali su danas u Lisabonu bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.

УКРАЈИНА ЗАКЉУЧИЛА БЕЗБЕДНОСНИ СПОРАЗУМ СА ПОРТУГАЛОМ: Ево шта то заправо значи

Foto: Piksabej

- Sporazum utvrđuje posvećenost Portugala da podrži Ukrajinu da obnovi svoj teritorijalni integritet u granicama iz 1991. godine, uključujući teritorijalno more, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika. 

Portugal će ove godine obezbediti najmanje 126 miliona evra vojne podrške.

Takođe, potvrđuje učešće u međunarodnoj koaliciji F-16, kao i u programu nabavke municije velikog kalibra, naporima u deminiranju i jačanju pomorske bezbednosti.

Odvojeni delovi sporazuma posvećeni su bilateralnoj saradnji u odbrambenoj industriji, obaveštajnoj delatnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i propagandi, kao i suprotstavljanju hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima.

Ukrajina i Portugal će koordinirati i ojačati zajedničke napore da podrže Ukrajinu na njenom putu ka budućem članstvu u NATO-u.

Deo sporazuma o političkoj saradnji odnosi se na ukrajinsku formulu miru, "privođenje agresora pravdi", jačanje sankcija Rusiji i zajednički rad na stvaranju mehanizma obezbeđivanja nadoknade štete, gubitaka ili štete izazvane ruskom agresijom.

Portugal se takođe obavezuje da će nastaviti da učestvuje u Međunarodnoj koaliciji za povratak ukrajinske dece i da doprinese postizanju ciljeva navedenih u Okvirnom dokumentu ove koalicije.

Portugal je postao 12. zemlja sa kojom je Ukrajina zaključila bilateralni bezbednosni sporazum za sprovođenje odredbi Zajedničke deklaracije G7 usvojene u Viljnusu 12. jula prošle godine. 

Pre toga, Ukrajina je potpisala bilateralne sporazume sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom, Španijom i Belgijom.

BONUS VIDEO: NIKO OVU ZASTAVU NIKADA NEĆE POBEDITI: Vučić na kraju mitinga u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Da li postoji mogućnost da se problemi sa venama ponovo pojave nakon tretmana i kako to možemo sprečiti? (VIDEO)