RUSIJA PRAVI DRONOVE UBICE MOSTOVA: Moskva stvara novu jurišnu liniju amfibijskih dronova

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 23:00

U RUSIJI se pravi nova linija jurišnih amfibijskih dronova, rekli su portalu Izvestija izvori u ruskom Ministarstvu odbrane.

РУСИЈА ПРАВИ ДРОНОВЕ УБИЦЕ МОСТОВА: Москва ствара нову јуришну линију амфибијских дронова

Foto Tanjug/AP

Oni su namenjeni za uništavanje mostova, pontonskih prelaza, brana i hidroelektrana.

Bespilotne letelice-kamikaze će se koristiti na rekama, jezerima, priobalnim područjima, na površini i pod vodom. Upravo bespilotne letelice sada menjaju arhitekturu ratišta, kako navode zvanični predstavnici ruske vojske. Potrebu za razvojem takvog oružja jasno je pokazao napredak specijalne vojne operacije, slažu se stručnjaci.

Linija „ubica mostova“ uključuje nekoliko uređaja - oni se razlikuju po težini bojeve glave, kao i po dometu, rekli su za Izvestija izvori u vojnom resoru. Novi uređaji biti predati inžinjerijskim trupama.

Početkom aprila, predsednik vojno-naučnog komiteta inžinjerijskih trupa Oružanih snaga Rusije Maksim Krivošejev rekao je Izvestijima da se prave takve sredstva.

-Upravo bespilotne letelice sada daju glavni doprinos promenama i taktikama upotrebe i generalno menjanju arhitekture bojišta, objasnio je predstavnik inženjerije.

-Zajedno sa industrijskim preduzećima pravimo novo inženjersko oružje zasnovano na tehnologijama daljinskog upravljanja. To nisu samo bespilotne letelice koje se koriste za miniranje i uništavanje neprijateljskih utvrđenja, već i robotski sistemi koji se koriste u režimu kamikaze, dodao je on.

Prema rečima Maksima Krivošejeva, robotizacija je jedno od glavnih perspektivnih oblasti razvoja inženjerskih snaga.

-Naš prvi prioritet - spasavanje ljudi, rekao je on.

A kako to učiniti? Udaljiti neprijatelja od sebe. Sve ovo se postiže korišćenjem bespilotnih tehnologija, zaključio je Krivošejev.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)