POČINJE I ČIPOVANJE HRANE: Italijani našli novi način za borbu protiv falsifikovanog sira

Tanjug

18. 08. 2023. u 11:50

UDRUŽENjE koje nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana Parmiđano Ređiano Konzorcijum (PRC), pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira, tako što u njega dodaju mikročipove.

ПОЧИЊЕ И ЧИПОВАЊЕ ХРАНЕ: Италијани нашли нови начин за борбу против фалсификованог сира

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, prenosi Gardijan.

Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i napravljeni od strane američke kompanije "p-Čip Korporejšn". 

Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je status zaštićene oznake porekla (PDO) u EU 1996 i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.

Pored toga, kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.

Status PDO daje se namirnicama "proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća", a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.

S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara (1,6 miliona funti).

BONUS VIDEO: SVETSKA KONFERENCIJA ROBOTIKE - Vrtoglavi napredak mašina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ANĆELOTI NEMA DILEMU: Mbape je srećan u Realu, pokazaće kvalitet