PERFIDNE NAMERE EU: "Cilj misije u Jermeniji je da istisnu Rusiju"

Srna

21. 02. 2023. u 09:47

USPOSTAVLjANjE misije EU u Jermeniji, čiji je navodni cilj da "doprinese stabilnosti u pograničnim oblastima", nije ništa drugo do geopolitički projekat koji služi interesima Zapada, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

ПЕРФИДНЕ НАМЕРЕ ЕУ: Циљ мисије у Јерменији је да истисну Русију

Foto AP

U saopštenju se ističe da taj potez nije ništa drugo do geopolitički projekat usmeren protiv ruskog saveznika, dodajući da misija neće poboljšati bezbednosnu situaciju u regionu.

Ministarstvo je, takođe, dovelo u sumnju sposobnost misije EU da obezbedi mir i stabilnost na Južnom Kavkazu, ukazujući na činjenicu da "slična misija EU u otcepljenom regionu tzv. Kosovo nije uspela da spreči veće rasplamsavanje tenzija između Beograda i Prištine prošle godine".

- Nije prvi put da vidimo želju EU i Zapada da steknu uporište u Jermeniji po svaku cenu - saopštilo je Ministarstvo koje je Jerevan nazvalo saveznikom Moskve.

U saopštenju se navodi da Rusija ove poteze smatra geopolitičkim akcijama koje nemaju veze sa mirovnim procesom u regionu, navodeći da Zapad čini sve da istisne Rusiju iz regiona i oslabi njenu istorijsku ulogu glavnog bezbednosnog garanta.

Brisel je, takođe, ignorisao kritiku ove inicijative iz Bakua. Prošle nedelje je šef azerbejdžanskog parlamenta Sahiba Gafarova upozorila da bi ta misija mogla da "ometa proces normalizacije" odnosa između Jerevana i Bakua.

EU je u nedelju saopštila da će uputiti "civilnu misiju" na granicu Jermenije sa Azerbejdžanom da bi "doprinela stabilnosti u pograničnim oblastima Jermenije, izgradila poverenje i bezbednost u područjima pogođenim sukobima" i podržala proces normalizacije odnosa između dva suseda.

U misiji će učestvovati oko 100 pripadnika civilnog osoblja, uključujući 50 "nenaoružanih posmatrača", saopštila je EU.

Brisel smatra da je misija, koju je u januaru prvi najavio visoki diplomata bloka Žozep Borelj, uspostavljena na zahtev Jerevana.

Moskva insistira da samo trilateralni sporazumi koje su postigli Rusija, Jermenija i Azerbejdžan mogu poslužiti kao osnova za normalizaciju situacije u regionu.

Sporazumi uključuju razgraničenje granica dva suseda, otvaranje transportnih ruta i uspostavljanje kontakata između civilnih grupa, zakonodavaca i verskih vođa iz dve zemlje.

Iz ruskog Ministarstva su naveli da je Rusija spremna da doprinese tom procesu, prenosi "Raša tudej".

Misija EU u Jermeniji će biti raspoređena na nekoliko lokacija, u pograničnim regionima sa Azerbejdžanom.

Njeno područje delovanja pokrivaće celu dužinu granice sa Azerbejdžanom, uključujući i deonicu Nahičivan.

Sedište će biti u Jehegnadžoru, a misija će imati nekoliko terenskih kancelarija, kao i zasebnu kancelariju za vezu u Jerevanu, objavljeno je na sajtu EU.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA: Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima