RAT U UKRAJINI: Američka letelica kruži oko Krima

Novosti online

03. 11. 2022. u 07:12 >> 23:29

U TOKU je 253. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америчка летелица кружи око Крима

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iran pozvao Kijev da zajednički ispitaju tvrdnje o dronovima

Teheran poziva Kijev da održe zajednički sastanak eksperata kako bi ispitali izveštaje o tome da su iranski dronovi učestvovali u ratu u Ukrajini, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

 -Emotivna izražavanja i bezosnovane optužbe ne pomažu rešavanju ukrajinske krize. Umesto što iznose neosnovane pritužbe Iranu, vlasti Ukrajine moraju da odgovore na naš konstruktivan predlog da se održi bilateralni ekspertski sastanak kako bi se ispitao dokument u kojem se tvrdi da su se iranski dronovi koristili u Ukrajini- dodao je Kanani, preneo je TAS S.

Ukrajina i zapadne zemlje prethodnih nedelja optužuju Rusiju da u napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koristi iranske dronove kamikaze, što Moskva i Teheran odbacuju.

 
Američki dron kruži oko Krima

Oko obala Krima kruži američki strateški izviđački dron RQ-4 Global Hawk.

Ostin: Ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je danas uverenje da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson od ruskih snaga.

- Kad je reč o tome da li Ukrajinci mogu da zauzmu preostalu teritoriju na zapadnoj strani reke Dnjepar i u Hersonu, svakako verujem da imaju sposobnost da to urade - rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

Kadirov o kaznama za dezertere

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da zatvor za rezerviste koji izbegavaju mobilizaciju nije dovoljna kazna, već je predložio da se vojnicima i oficirima koji su na frontu da mogućnost da izaberu kaznu.

Kadirov je dodao i da beguncima treba naplatiti 50 odsto pomoći koju su so sada dobili od države kroz školovanje, lečenje i drugo, preneo je TAS S. 

- Novčane kazne su smešne, kao i zatvorske kazne od pet godina. Daćemo dezerterima da sede u ćelijama mirno, dok naši hrabri i neustrašivi momci rizikuju živote na prvoj liniji fronta"? - pitao je Kadirov.

- Za početak, onima sa fronta treba dati priliku da izaberu kazne za dezertere. Onda izračunati koliko je dezerter dobio pomoći od državi - za školovanje, lečenje, socijalna davanja, plate, i onda od ukupnog iznosa, naplatiti im 50 odsto. A onda, marš da kopate rovove i vučete granate - naveo je Kadirov na Telegramu.

Rusi spremaju zamku u Hersonu?

Stanovnik Hersona danas je za Si-En-En rekao da "nema masovnog povlačenja ruskih snaga iz grada", ali je odmah dodao kako primećuje "neuobičajeno kretanje ruskih snaga", dodavši kako su u gradu uklonjene neke kontrolne tačke ruske vojske.

Ukrajinski zamenik regionalnog veća Hersona, Jurij Sobolevski, rekao je da su da veruje da je izjava proruskog lidera o mogućem povlačenju ruskih snaga "verovatno zamka", dodavši kako ukrajinska snaga "ne vidi masovno povlačenje".

Razgovarali Čavušoglu i Stoltenberg

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o situaciji u Ukrajini i prehrambenom sporazumu.

Zelenski o samitu G20

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da neće prisustvovati samitu G20 na Baliju ukoliko samitu bude prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

IAEA završila proveru: Nema neprijavljene nuklearne aktivnosti u Ukrajini

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su proveru tri objekta u Ukrajini na zahtev Kijeva i nisu otkrili tamo nikakvu neprijavljenu nuklearnu aktivnost ili materijale, saopštila je ta agencija.

U saopštenju se dodaje da je generalni direktor agencije Rafael Grosi izjavio da je IAEA spremna da nastavi sa proverama u Ukrajini kako bi se uverila u nepostojanje neprijavljene aktivnosti i materijala.

Time bi se, prema Grosijevoj proceni, sprečilo svako nezakonito korišćenje takvih materijala.

Provera je izvršena povodom informacija iz izvora iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine da kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.

Provereni su objekti u Kijevu, Žutim Vodama i Dnjepropetrovsku.

Snimak Rusa koji se vraćaju iz zatočeništva

Poslanik Državne dume Ruske Federacije Šamsail Saralijev objavio je snimak ruskih vojnika koji se vraćaju iz zatočeništva

 
Putin potvrdio Erdoganu: Nema planova za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom potvrdio da nema planova za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, saopštio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

- Tokom telefonskog razgovora ruska strana je potvrdila Turskoj da nema planova za upotrebu nuklearnog oružja. Ukrajinska strana je, sa druge strane, demantovala tvrdnje da se priprema za upotrebu 'prljave bombe' - rekao je Kalin za televiziju TRT.

Ankara, dodaje on, namerava da predloži Moskvi i Kijevu da se vrate pregovorima o mirnom rešavanju sukoba.

Sve više Nemaca smatra da je ruska operacija u Ukrajini opravdana

Ruski pogled na ukrajinsku krizu postaje sve popularniji među Nemcima, piše nemački list „Špigl“, pozivajući se na istraživanje Centra za praćenjem, analizu i strategiju.

Kako je precizirano, 40 odsto anketiranih se u potpunosti ili delimično slaže sa konstatacijom da je specijalna vojna operacija reakcija Rusije na mnogobrojne provokacije NATO-a. To je 11 odsto više nego u aprilu, piše list.

Napominje se da se skoro udvostručio broj onih koji veruju da je neophodna smena fašističkog režima u Ukrajini.

Prema istraživanju, skoro svaki drugi Nemac je u potpunosti ili delimično uveren da se ruski predsednik Vladimir Putin suprotstavlja takozvanoj globalnoj eliti koja doprinosi eskalaciji sukoba.

- Petina ispitanika u potpunosti se slaže sa tim da Ukrajina ne može imati teritorijalne pretenzije prema Rusiji, jer je 'faktički bila njen deo' - precizirano je u članku.

Istraživanje je sprovedeno od 3. do 11. oktobra i u njemu je učestvovalo preko 2.200 ljudi starosti od 18 do 90 godina.

Ministarstvo odbrane potvrdilo razmenu zarobljenika

Više od stotinu boraca ruske vojske vratilo se iz ukrajinskog zarobljeništva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dana 3. novembra, kao rezultat pregovaračkog procesa sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 107 ruskih vojnika koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti - saopštilo je Ministarstvo.

Svi oslobođeni će vojno-transportnim avionima biti odvedeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju. Pružena im je neophodna medicinska i psihološka pomoć, dodali su u Ministarstvu.

EU može početi isporuke struje Ukrajini

Evropska unija može početi isporuke struje Ukrajini umesto izvoza struje iz te zemlje, saopštila je Evropska komisija.

Rusija nastavila učešće u inspekciji brodova u okviru "Crnomorske inicijative za žito"

Rusija je nastavila učešće u inspekciji brodova u okviru "Crnomorske inicijative za žito", saopštila je predstavnica UN u Zajedničkom koordinacionom centru Ismini Pala.

- Delegacija Ruske Federacije je danas nastavila sa radom u Zajedničkom koordinacionom centru i pridružila se inspekcijama brodovima - rekla je ona.

Prema njenim rečima, uprkos tome što je red za pregled značajno smanjen, trenutno više od 120 brodova čeka na dozvolu za kretanje, uglavnom onih koji se kreću ka Ukrajini.

Pušilin: Obavljena razmena zarobljenika

Lider DNR Denis Pušilin: Obavljena razmena zarobljenika sa Ukrajinom po formuli 107 za 107
Od ovog broja su 65 iz DNR i LNR.

Kuleba: Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine više nije priključena na komunalni sistem

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine više nije priključena na komunalni sistem, rekao je šef resora Dmitrij Kuleba u intervjuu španskom radiju Kadena SER.

- Sedimo sa vama ovde u Ministarstvu spoljnih poslova, ovde je dosta hladno jer smo isključeni sa grejanja. Juče nismo imali vodu u zgradi, bilo je i nestanka struje, u zgradi smo ostali bez struje. A ovo je samo jedan primer posledica ruskih napada na vitalnu infrastrukturu -  rekao je ministar.

Prema rečima načelnika Kijevske regionalne vojne uprave Aleksija Kulebe, stručnjaci za energetiku su u ponedeljak nastavili elektrosnabdevanje svih potrošača koji su zbog granatiranja ostali bez struje. Istovremeno, nastavljaju se restrikcije.

Zaporoška nuklearna elektrana ​​prešla na snabdevanje sopstvenih potreba dizel agregatima

Zaporoška nuklearna elektrana ​​prešla je na snabdevanje sopstvenih potreba dizel agregatima nakon što je Ukrajina isključila napajanje strujom dva dalekovoda koja vode do stanice, rekao je Renat Karča, savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" televiziji "Rusija 24".

- Jednostavno su isključili dve linije koje su napajale reaktore. Usled ovih akcija, reaktori će sada biti prinuđeni da se hlade na dizel postrojenjima. Sada ćemo morati da sačekamo sa grejanjem - rekao je Karča.

Prema njegovim rečima, takve akcije Kijeva predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju po nuklearnu bezbednost.

Sastanak ministara G7

Ministri spoljnih poslova grupe G7 sastaće se danas u Nemačkoj kako bi razgovarali o najboljim merama podrške Kijevu nakon nedavnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine koji su izazvali opsežne nestanke struje u toj zemlji.

Španski sistemi PVO "Havk" na putu ka Ukrajini

Španski sistemi PVO "Havk" su već na putu ka Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu španskom radiju "Kadena SER".

Turska čini sve da profuži ugovor o žitu 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je funkcionisanje morskog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon povratka Rusije učešću u prehrambenom sporazumu, potpuno normalizovano.

- Od Ukrajine smo dobili pismene garancije, predali ih Sergeju Šojgu. U sredu u 12 časova odlučeno je da se nastavi funkcionisanje mehanizma za izvoz žita. Rad morskog koridora je potpuno normalizovan. Njegovo funkcionisanje se nastavlja, ovo je humanitarna misija - rekao je Akar televiziji "Haberturk".

Ministar odbrane je kao da Turska čini sve neophodne napore da produži ugovor o žitu, koji ističe 19. novembra.

Sprečen napad na nuklearku Zaporožje 

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, kaže za Sputnjik da je sprečen teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP) – po nalogu kijevskog režima.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je od proleća pripremala napad na ZNPP jer su Oružane snage Ukrajine još u februaru ili martu tamo ostavile skrovište sa eksplozivnim napravama pronađenim na teritoriji elektrane.

Eksplozije u Hersonu, Nikolajevu i Nikopolju

Serija eksplozija odjeknula je u gradu Hersonu, kao i ukrajinskim gradovima Nikolajevu, Nikopolju i Krivoj Rogu, javili su ukrajinski portali.

Kako se navodi, nekoliko ukrajinskih medija je izvestilo o eksplozijama u gradovima Nikolajev i Herson, kao i u gradu Nikopolju u ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk.

Mediji su javili da su se eksplozije dogodile i u ukrajinskom gradu Krivoj Rogu.

Administracija grada Nova Kahovka u oblasti Herson saopštila je u četvrtak da su u gradu aktivirani protivraketni odbrambeni sistemi i da se čulo više od deset vazdušnih eksplozija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (1)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici