FINSKA I ŠVEDSKA ZAJEDNO ULAZE U NATO: Sana Marin otkrila šta joj je rekao Erdogan

Novosti online

28. 10. 2022. u 23:45

FINSKA i Švedska će zajedno ući u NATO, izjavili su danas premijeri te dve države.

ФИНСКА И ШВЕДСКА ЗАЈЕДНО УЛАЗЕ У НАТО: Сана Марин открила шта јој је рекао Ердоган

Foto: Shutterstock/Ilustracije

Nordijski susedi su u maju podneli zahtev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku operaciju u Ukrajini, ali su se suočili sa primedbama Turske, koja ih je optužila za skrivanje terorističkih grupa.

Finska premijerka Sana Marin rekla je da joj je turski predsednik rekao da ima više pitanja za Švedsku nego za Finsku. Ali, naglasila je da neće ostaviti Švedsku u tom procesu.

- Naravno, za nas je veoma važno da se Finska i Švedska, ruku pod ruku, uđu u NATO - rekla je Marin novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim kolegom u Helsinkiju. Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je početkom oktobra da se njegova zemlja i dalje protivi kandidaturi Švedske.

- Pravili smo svaki korak do sada ruku pod ruku i niko od nas nema druge ambicije - rekao je novi švedski premijer Ulf Kristerson. On je najavio da će se uskoro sastati sa Erdoganom.

- Potpuno je legitimno da Turska dobije potvrdu da Švedska radi ono na šta se obavezala sporazumom - dodao je on.

Švedski dnevnik Aftonbladet citirao je izvore koji su rekli da je Turska pozvala Kristersona na bilateralni sastanak u Ankari, koji će se verovatno održati 8. novembra.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (1)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?