SELFI NA "ROSGRAMU": Rusija pripremila svoje kompanije koje će nadomestiti povlačenje globalnih igrača

B. SUBAŠIĆ

22. 03. 2022. u 10:23

AMERIČKA pretnja da će Rusiju isključiti sa globalnog sistema za pozicioniranje GPS nije izazvala bojazan u Moskvi, jer ruski satelitski navigacioni sistem "Glonas" odavno i dobro funkcioniše širom planete, a u Aziji je nezaobilazan.

СЕЛФИ НА РОСГРАМУ: Русија припремила своје компаније које ће надоместити повлачење глобалних играча

Foto Screenshot

- Čak i ako Rusiju potpuno isključe sa GPS, niko u svetu to neće primetiti, osim američke vojske. Sumarno, svet koristi usluge oko 100 navigacionih satelita i ukoliko Amerikanci onemoguće upotrebu svojih 30 nad ruskom teritorijom, to neće osetiti ni ruski ni svetski korisnici - objasnio je Andrej Jonin, glavni analitičar asocijacije "Digitalni transport i logistika".

Rusku javnost nije potresla odluka suda u Moskvi koji je zabranio rad društvenim mrežama "Fejsbuk" i "Instagram" na teritoriji Rusije "zbog širenja ekstremizma". Ruski pandan "Fejsbuku" "V kontakte" radi odavno, a "Instagram" će od 28. marta zameniti "Rosgram". Funkcionisanje društvenih mreža na koje zapadne sankcije ne mogu da utiču dokazuje da Rusija stvorila sopstvene bezbedne servere, baze podataka i informatičke komunikacije. Menadžeri i radnici iz filijala zapadnih kompanija spremni su da rade u njihovim već spremnim ruskim verzijama, pa se najavljuje da će "Ikeu" zameniti Idea. Sve ovo ukazuje da je Moskva imala informacije o "totalnom neoružanom napadu" spremanom na Zapadu i da se za njega temeljno pripremala.

Odgovor je bio spreman čak i za bizarnosti poput pritiska zapadnih lidera na svoje ugostitelje da se povuku iz Rusije. Očekivalo se da će gašenje 850 objekata iz lanca "Mekdonaldsa" izazvati socijalno nezadovoljstvo, ali ruski odgovor je bio spreman. Gradske vlasti Moskve spremile su 4,5 miliona evra kredita za stvaranje ruskih lanaca restorana brze hrane koji će zameniti one iz zemlje Ujka Sema. U trci za novog lidera na polju brze hrane najbrža je bila kompanija "Rusko polje - Logistik" koja je 12. marta, dva dana pre zvanične odluke "Meka" o odlasku, podnela zahtev za registraciju brenda "Ujka Vanja", čije ime asocira na čuveni Čehovljev komad. Logo ove firme je simboličan: karakteristično slovo V na njemu je čuveno "Mekdonaldsovo" M rotirano 90 stepeni udesno. Uslov za otvaranje novih lanaca brze hrane je korišćenje isključivo domaćih sirovina.

Zapadni mediji su izveštavajući o odlasku "Mekdonaldsa" iz Rusije podsećali da se otvaranje prvog "Meka" 1990. u Moskvi na Zapadu smatralo istorijskom pobedom "američkog ukusa i kulture". Sada se pitaju da li odlazak Ujka Semovog hamburgera iz Rusije najavljuje novu etapu istorije.

"BURGER KING" NE NAPUŠTA TRŽIŠTE

DOK se "Mekdonalds" žali na ogromne gubitke zbog odlaska s ruskog tržišta, uprava konkurentskog "Burger kinga" saopštila je da "ne može da prestane sa radom u Rusiji". Navela je "da je od ruskih operatora tražila da prekinu s radom", ali da su ih ovi odbili jer "ne postoji zakonski osnov za jednostranu promenu ugovora o franšizi" i gašenje restorana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (1)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu