LAVROV OTKRIO OČEKIVANJA OD PREGOVORA: Otkrio koja pitanja smatram ključnim

Novosti online

19. 03. 2022. u 19:38

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nada da će se ruska specijalna operacija u Ukrajini završiti potpisivanjem sveobuhvatnih dokumenata, koji pokrivaju pitanja neutralnog statusa Ukrajine, bezbednosti i zakona o ruskom jeziku.

ЛАВРОВ ОТКРИО ОЧЕКИВАЊА ОД ПРЕГОВОРА: Открио која питања сматрам кључним

Foto: Profimedia

- Što se tiče ukrajinskog unutrašnjeg dijaloga, mislim da je na Ukrajincima da o tome odluče. Nakon što naša operacija bude završena, nadam se da će biti doneti sveobuhvatni dokumenti o pitanjima koja sam pomenuo - bezbednost, neutralni status Ukrajine sa garancijama njene bezbednosti - istakao je Lavrov, preneo je TAS S.

- I da se na civilizovan način izmene zakonske osnove koje se tiču ruskog jezika, ruskog obrazovanja i ruskih masovnih medija, kao i zakona koji podstiču nacifikaciju zemlje i usvajanje zakona koji to zabranjuje -kazao je Lavrov.

On je rekao da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama, uključujući zapadne nacije, ali da neće biti prva koja će je ponuditi Zapadu.

Prema njegovim rečima, SAD šalju svoje diplomate po celom svetu i daju im instrukcije da zahtevaju prekid saradnje sa Rusijom, a u suprotnom im prete sankcijama.

- Oni to rade ne samo u malim zemljama, već takve ultimatume i zahteve upućuju Kini, Indiji, Egiptu, Turskoj. Izgleda da su naše američke kolege izgubile osećaj realnosti ili pate od kompleksa superiornosti - kazao je Lavrov.

Podsećamo, Lavrov je već napomenuo da je Rusija bila spremna da sarađuje sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali da, nažalost, to nije uspelo.

- Od kada je predsednik /Rusije Vladimir/ Putin došao na vlast, od početka dvehiljaditih godina, bili smo otvoreni prema Zapadu, bili smo spremni da sarađujemo u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsjednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspelo - rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO:

RUSKI SPEKTAKL U UKRAJINI: Pogledajte snimak uništavanja neprijateljskih položaja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici