NAROD VOJSCI NAJVIŠE VERUJE: Rezultati najnovijeg istraživanja u Rusiji

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 08. 2021. u 22:10

NIVO poverenja koje Rusi imaju u svoju vojsku porastao je čak na 86 posto. To je rezultat modernizacije ruske armije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu, govoreći na omladinskom forumu.

НАРОД ВОЈСЦИ НАЈВИШЕ ВЕРУЈЕ: Резултати најновијег истраживања у Русији

Foto AP

On je sa gordošću rekao da narod danas u Rusiji najviše veruje vojsci. Interesantno je da je ranijih godina najveći autoritet u ruskom društvu imala Ruska pravoslavna crkva, znatno veći od bilo koje političke institucije ili partije. Ali sada je na vrhu piramide poverenja ruska armija.

Šojgu je podsetio da je pre samo desetak godina poverenje prema vojsci u Rusiji bilo najviše 29 odsto. Tada su građani Rusije u većini smatrali da vojska ne može da zaštiti svoju zemlju.

- Rusija je sada lider u svetu po savremenom oružju koje ima naša armija - kazao je Šojgu.

Zbog toga što Rusija sada ima modernu armiju, porastao je interes kod mladih za vojnu profesiju. Naime, 1. avgusta upisano je u vojne obrazovne ustanove više do 13.000 mladića i devojaka. U proseku je za jedno mesto konkurisalo četiri kandidata, a za neke profesije i po šestoro.

Značajno je porastao i interes devojaka za vojnu profesiju. Ministar Šojgu je kazao da se za pilotsku školu u Krasnodaru prijavljuje više devojaka nego za izbor lepotica. Za jedno mesto u Krasnodaru konkurisalo je 12 devojaka, a za vojnomedicinsku akademiju za jedno mesto konkuriše više od 20 kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!