HRVATSKI VOJNICI IPAK IDU U UKRAJINU? Skinuta tajnost podataka, Milanović upozorio - Plenković nas uvlači u rat

Novosti online

22. 10. 2024. u 18:40

NATO je deklasifikovao, odnosno skinuo tajnost podataka na zahtev hrvatskog premijera Anderja Plenkovića o novoj "pomoći" Alijanse Ukrajini, objavio je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić.

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ ИПАК ИДУ У УКРАЈИНУ? Скинута тајност података, Милановић упозорио - Пленковић нас увлачи у рат

Zoran Milanović i Andrej Plenković, Foto Tanjug/HINA

Dok je trajala rasprava u Saboru, koji bi trebalo da glasa o pridruživanju Hrvatske toj novoj pomoći Ukrajini, nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović odbio da potpiše učeće Zagreba, stigla je informacija.

- NATO je juče dobio zahtev za deklasifikaciju od strane Plenkovića, i danas dok sam ja odgovarao na replike, ta informacija je došla u vladu kod premijera - rekao je Anušić.

Ministar je u Saboru tvrdio kako hrvatski vojnici, kao ni ostali vojnici iz članica NATO-a neće biti raspoređeni u Ukrajini, ipak, osporio ga je sam Plenković.

Hrvatski premijer je u izjavi medijima rekao da ova aktivnost podrazumeva nekoliko pripadnika oružanih snaga zaduženih za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ Denis CERIĆ

- NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi pedesetak ljudi - rekao je Plenković.

Potom je i Anušić potvrdio da će nekolicina hrvatskih vojnika završiti u Ukrajini, dodajući da je to osoblje "strogo u svrhu veze i koordinacije pomoći, koji će povremeno putovati u Ukrajinu".

- Radi se o pripadnicima NATO snaga koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO zapovedništvo odrediti da mogu po potrebi da putuju u Kijev, gde će se koordinisati logistička podrška celog sveta ili zapadnog sveta koja već traje pune dve i po godine. Dakle, putovaće na bilateralne sastanke s ukrajinskim vođstvom oko distribucije pomoći - dodao je.

Milanović: Video sam NATO dokument, Plenković nas uvlači u rat

Oglasio se i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je naveo da je video NATO dokument, te da će hrvatski vojnici sigurno otići u Ukrajinu.

On je ponovio da nije hteo da potpiše odobrenje za učešće Hrvatske u ovoj misiji i optužio Plenkovića da želi Hrvatsku da uvuče u rat.

Zoran Milanović, Foto Tanjug

- Podsetiću i na zadatke misije NSATU, koje nisu kako to Plenković želi da prikaže dostava pošte. Glavni zadaci NATO vojnika u misiji biće razvoj snaga, koordinacija opremanja, koordinacija obuke i logistika opremanja ukrajinske vojske. Ako Plenkoviću nije jasno, to su sve aktivnosti vojne podrške zemlji u ratu - istakao je Milanović.

Dodaje da Plenković nastavlja da vara javnost govoreći da će nekoliko oficira za vezu završiti u Ukrajini.

- Svi, a ja sam jedan od njih, koji su imali uvid u taj dokument znaju da nije reč o nekoliko oficira za vezu niti o dostavljačima pošte, kako to cinično kaže Plenković - navodi Milanović.

Napominje da je sada jasno zašto je po svaku cenu Plenković želeo da spreči da poslanici u Odboru za odbranu dobiju uvid u taj dokument, kako bi i dalje mogao da manipuliše činjenicama i zavarava hrvatski narod.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu