SITUACIJA U BIH VEOMA TEŠKA: Novo upozorenje na padavine - još se traga za nestalima

Tanjug

07. 10. 2024. u 12:00

ČETVRTOG dana od katastrofalnih poplava i klizišta, u kojima je najmanje 20 osoba stradalo, dok se za nestalima traga, situacija je veoma teška, a posledice i dalje vidljive, najviše u Donjoj Jablanici, koja je najviše stradala.

СИТУАЦИЈА У БИХ ВЕОМА ТЕШКА: Ново упозорење на падавине - још се трага за несталима

Foto: AP Photo/Armin Durgut

Darko Juka, šef Odeljenja za odnose sa javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), izjavio je ranije danas da se još traga za devet osoba - pet u Jablanici i četiri u Konjicu.

Posebno je zabrinjavajuće novo upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda na nove padavine koje se očekuju narednih dana.

Voda i odroni uništili su kuće i oštetili infrastrukturu, a ima i žrtava.

Mnogi putevi su i dalje blokirani, pa se koriste zaobilaznice.

Za BiH je aktiviran Mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM), a timovi za reagovanje stići će na lice mesta, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.

Oružane snage BiH danas su pojačale svoje kapacitete na pomoći stanovništvu u otklanjanju posledica poplava i klizišta.

- Od jutros je angažman nastavljen inženjirskim mašinama u opštini Jablanica i gradu Konjic (naselja Krapina i Buturović Polje). Takođe, u opštinama Kiseljak i Fojnica, osim povećanog broja ljudstva, angažovana je i mehanizacija. U pripravnosti su i helikopterski kapaciteti, te ostali resursi OS BiH - saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Procenjuje se da u više od 10 sela na području Konjica pomoć još nije došla zbog ogromnih šteta na putevima i velike udaljenosti, a uglavnom su to planinska sela ispod Bitovnje, saopšteno je jutros iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

Saučešće i poruku podrške stanovnicima BiH uputio je papa Franja: „Izražavam svoju blizinu stanovništvu Bosne i Hercegovine pogođenom poplavama. Neka Gospodin primi u svoj zagrljaj umrle, uteši njihove porodice i bude podrška i pomoć tim zajednicama”, poručio je papa u obraćanju vernicima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Katastrofalne poplave 3. oktobra, u noći između srede i četvrtka, pogodile su područje Jablanice, Fojnice, Konjica, Kreševa i Kiseljaka u kojima je dosad smrtno stradalo najmanje 20 ljudi.

Klizišta i velike količine kiše nanele su ogromne materijalne štete na putnoj infrastrukturi, kućama i drugim objektima.

Brojne spasilačke ekipe iz BiH, regiona i sveta su na terenu i pretražuju navedena područja kako bi došli do nestalih osoba.

BONUS VIDEO: JEZIVA NESREĆA NA ČUKARICI: Autobusom prošao na crveno svetlo i udario policijsko vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTVOREN KONKURS ZA DODELU NAGRADA TURISTIČKI CVET: Najprestižnije priznanje za razvoj turizma u Srbiji