UGROŽENA SLOBODA MEDIJA U HRVATSKOJ: Misija međunarodne organizacije MFRR ispituje pretnje i pritiske na medijske radnike u Zagrebu

V.C.

11. 09. 2024. u 14:36

STANjE slobode medija u Hrvatskoj zabrinjavajuće je s obzirom na to da su od sedam slučajeva kršenja slobode medija, koliko ih je zabeleženo u ovoj godini, pet počinili članovi Vlade ili drugi funkcioneri, objavljuju hrvatski mediji, pozivajući se na izveštaj Media Freedom Rapid Responsea.

УГРОЖЕНА СЛОБОДА МЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ: Мисија међународне организације МФРР испитује претње и притиске на медијске раднике у Загребу

Foto N. Fifić

Sam premijer Andrej Plenković javno je diskreditovao novinare zbog kritičkog izveštavanja o njemu i njegovoj partiji, navodi se u najnovijem izveštaju  MFRR, sprovedenom u evropskim državama, članicama EU-a i zemljama kandidatkinjama, za prvu polovinu 2024. godine.

Premijer je, kako se navodi, optuživao novinske kuće da su deo "zavere protiv njega i stranke", ali i za "korupciju i zlonamerno izveštavanje", a na konferencijama za medije vređao je pojedine novinare da bi izbegao da odgovori na njihova pitanja.

U izveštaju se izražava i zabrinutost zbog napada na novinare i redakcije koji dolaze iz krajnje desnog Domovinskog pokreta. Njihovi funkcioneri optuživali su pojedine žurnaliste za "medijsko zlostavljanje" i "zastrašivanje", a u vezi sa istraživanjem nekretnina koje nisu prijavili u imovinskim karticama. Pojedini prozvani mediji nakon verbalnih napada političara počeli su da dobijaju čak i preteće poruke.

Podseća se i na SMS pretnje bombom, u maju, upućene redakciji "Nacionala", čiji su vlasnik Ivo Pukanić i njegov bliski saradnik Niko Franjić ubijeni u napadu autobombom, u Zagrebu, 2008. godine.

"Nedavni amandmani Krivičnog zakona dodatno narušavaju slobodu medija, što uključujuće član 307.a, koji je uveo zatvorsku kaznu do tri godine za otkrivanje "nejavnih" informacija o istražnim merama ili dokazima u krivičnom postupku. Iako se kontroverzni član ne tiče direktno novinara, on ugrožava uzbunjivače. Istovremenno otvara mogućnost policiji ili tužiocu da istraže i naprave pritisak da se otkriju poverljivi podaci novinarskih izvora, što može uključivati i zaplenu novinarske opreme. Stalne pretnje i napadi na medijske profesionalce od političara i javnih funkcionera povećavaju rizik za novinare koji su već suočeni s izazovnim okolnostima u teškom okruženju za slobodu medija u Hrvatskoj. MFRR je zakazao međunarodnu misiju za utvrđivanje činjenica u septembru 2024. godine", stoji u izveštaju MFRR, čija je misija u Hrvatskoj upravo u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)